ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H Greenpeace στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας Ελασσόνας ενάντια στον άνθρακα

Δημοσίευση 16 Δεκεμβρίου 2010, 10:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
H Greenpeace στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας Ελασσόνας ενάντια στον άνθρακα
Facebook Twitter Whatsapp

Ξεκινάει αύριο στην Ελασσόνα με την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας η έκθεση φωτογραφίας της Greenpeace με τίτλο το ‘Πραγματικό Κόστος του Άνθρακα’. Η έκθεση αποκαλύπτει το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό τίμημα του άνθρακα σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Ξεκινάει αύριο στην Ελασσόνα με την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας η έκθεση φωτογραφίας της Greenpeace με τίτλο το ‘Πραγματικό Κόστος του Άνθρακα’. Η έκθεση αποκαλύπτει το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό τίμημα του άνθρακα σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Το ‘ταξίδι’ καταλήγει στην Ελλάδα και αποκαλύπτει το πραγματικό κόστος της εξάρτησής μας από το λιγνίτη. Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη σε εθνικό επίπεδο της απειλής που θα αποτελέσει για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία της Ελασσόνας η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Να σημειωθεί εδώ οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Τρόικας, ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη και Βεγόρα σε ιδιώτες, με σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη και να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας. Αν και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας, ωστόσο αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, παράλληλα με τη σταδιακή απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

 Ο Δήμος Ελασσόνας και η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας απορρίπτουν την προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής. Αντίθετη επίσης είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Η έκθεση φωτογραφίας της Greenpeace έρχεται να διατρανώσει αυτήν την αντίθεση και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία και την Τρόικα, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της λύσης που προκρίνεται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

 ‘Τα τελευταία δύο χρόνια σταθήκαμε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας σε Βοιωτία και Εύβοια και κερδίσαμε τη μάχη ενάντια στο λιθάνθρακα. Αυτή τη φορά δίνουμε το παρών στην Ελασσόνα, ενάντια στο λιγνίτη, στέλνοντας ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο λιγνίτης πρέπει να μείνει στο υπέδαφος’, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας, θα καταστρέψει μία περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, θα αποσυνθέσει τον κοινωνικό ιστό της περιοχής που στηρίζεται στη γεωργία και θα ακυρώσει τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσα από τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας θα δημιουργήσει πραγματική ανάπτυξη και θα μειώσει δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα.

 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος δήλωσε, 'Ο Δήμος Ελασσόνας έχοντας στο πλευρό του τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Δεν θα υποκύψουμε στα σχέδια εκμετάλλευσης του λιγνίτη, που θα οδηγήσουν την περιοχή μας σε καταστροφή. Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας. Καλούμε την Κυβέρνηση να πράξει το ίδιο.'

 

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση

· Να απορρίψει την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων.

· Να ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή, αλλά οριστική κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα.

· Να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και την επίτευξη της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 40% έως το 2020.

· Να υιοθετήσει πρόταση για 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050.

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Τρόικας, ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη και Βεγόρα σε ιδιώτες, με σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη και να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας. Αν και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας, ωστόσο αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, παράλληλα με τη σταδιακή απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις