ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κίνα: Ενέργεια για 3.000 χρόνια από χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2011, 13:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κίνα: Ενέργεια για 3.000 χρόνια από χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο
Facebook Twitter Whatsapp

Πιο κοντά στην ενεργειακή της αυτονομία είναι πλέον η Κίνα, καθώς Κινέζοι επιστήμονες επέτυχαν να επαναχρησιμοποιήσουν σε πειραματικό πυρηνικό σταθμό χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο.

Πιο κοντά στην ενεργειακή της αυτονομία είναι πλέον η Κίνα, καθώς Κινέζοι επιστήμονες επέτυχαν να επαναχρησιμοποιήσουν σε πειραματικό πυρηνικό σταθμό χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο.

Η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV μετέδωσε χθες ότι η χώρα απέκτησε πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα αποθέματα ουρανίου της για 3.000 χρόνια αντί για 50 με 70 χρόνια, όπως υπολογιζόταν προηγουμένως, χάρη σε επιτυχές πείραμα που διεξήγαγε η China National Nuclear Corporation (CNNC), στις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου στη μονάδα 404 στη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού.

Η Κίνα είναι πλέον μέλος της «μειοψηφίας των χωρών» που έχουν τον έλεγχο του πλήρους κύκλου του πυρηνικού καυσίμου, δήλωσε περιχαρής ο γενικός διευθυντής της CNNC Σουν Τσιν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV.

Στην Κίνα λειτουργούν σήμερα 13 αντιδραστήρες, με εγκατεστημένη ισχύ 10,15 γιγαβάτ και το Πεκίνο έχει δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή άλλων 34, εκ των οποίων κατασκευάζονται ήδη 26, δηλαδή πάνω από το 40% των υπό κατασκευή πυρηνικών μονάδων σε όλον τον κόσμο, όπως υπενθύμισε στον δικτυακό τόπο της σήμερα η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία».

Η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργοβόρα οικονομία του πλανήτη επιζητά να μειώσει την εξάρτησή της από τους λιθάνθρακες, με τους οποίους καλύπτει το 70% των ενεργειακών αναγκών της. Τα αποθέματα ουρανίου της είναι ωστόσο περιορισμένα, καθώς παράγει περί τους 750 τόνους ουρανίου ετησίως, αλλά οι ετήσιες ανάγκες ενδέχεται να αυξηθούν σε 20.000 τόνους μέχρι το 2020. Τα διαπιστωμένα κοιτάσματα ουρανίου στην Κίνα ανέρχονται σήμερα σε 171.400 τόνους.

Το Πεκίνο έχει θέσει επίσημο στόχο εγκατεστημένη ισχύ 40 μεγαβάτ από πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2020, αλλά η κινεζική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να θέσει τον διπλάσιο στόχο, δηλαδή τα 80 μεγαβάτ, καθώς η ταχύτερη επέκταση της πυρηνικής ενέργειας είναι μια από τις πλέον εφικτές λύσεις για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr