ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Greenpeace: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Ελλάδα λόγω της στάσης της στα μεταλλαγμένα

Δημοσίευση 6 Ιανουαρίου 2011, 08:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Greenpeace: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Ελλάδα λόγω της στάσης της στα μεταλλαγμένα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει πλέον στη ζωή μας. Καθώς η επιστήμη της γενετικής εξελίσσεται, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί υπόκεινται σε τροποποίηση του γενετικού τους υλικού, τις περισσότερες φορές με το πρόσχημα της δημιουργίας ανθεκτικών προϊόντων, που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη, αλλά και στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει πλέον στη ζωή μας. Καθώς η επιστήμη της γενετικής εξελίσσεται, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί υπόκεινται σε τροποποίηση του γενετικού τους υλικού, τις περισσότερες φορές με το πρόσχημα της δημιουργίας ανθεκτικών προϊόντων, που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη, αλλά και στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Στον αγώνα επικράτησης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, με την Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αντιστέκονται.

Με αφορμή την αποκάλυψη αμερικανικών εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία η Αμερική απειλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες, που πρόβαλλαν αντίσταση στην εισαγωγή μεταλλαγμένων στην αγορά τους, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης τονίζει πως «και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αντίδρασής της να εισαγάγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».

Διευκρινίζει, δε, πως «υπήρχε μία παράδοση στη χώρα μας από το 1998 και για αρκετά χρόνια μετά, που ήθελε τον πρέσβη των ΗΠΑ να συναντάται με τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας κι αυτό γινόταν για να προωθηθούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και στην Ελλάδα. Ευτυχώς, όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούν σταθερή στάση κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών». Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογραμμίζει πως από το 1999 και μετά, στην Ελλάδα σταμάτησε η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού -που είχε ξεκινήσει κάποτε- ενώ δεν γίνονται ούτε πειραματικές καλλιέργειες».

Ο διευθυντής της «Greenpeace» δηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα, καθώς ακόμη και στην εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η Ελλάδα είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, για έναν ακόμη λόγο. Για το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Αυστρία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι συνέστησε στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντιωνόταν στα γενετικώς τροποποιημένα δημητριακά, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το WikiLeaks».

Στον αγώνα υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οι ΗΠΑ βρήκαν, ως σύμμαχο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανία. «Οι Ισπανοί παραγωγοί, που θέλουν να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και όσοι διατηρούν συμβατικές, έχουν τεράστια προβλήματα στη διεθνή αγορά, γιατί δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, καθώς δεν γνωρίζουν αν οι γείτονές τους χρησιμοποιούν μεταλλαγμένους σπόρους», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης και παράλληλα, τονίσει ότι «περίεργη είναι και η συμπεριφορά της Ολλανδίας, που για αδιευκρίνιστους λόγους τάσσεται υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων». Αναφερόμενος στη στάση της Ιταλίας, λέει: «Αν και σε εθνικό επίπεδο υπάρχει μία ελαστικότητα για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά. Οι Ιταλοί παραγωγοί με τίποτα δεν δέχονται να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα, καθώς δίνουν μεγάλη σημασία στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ)».

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της Ελλάδας ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει πως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τη νομοθεσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναδείξουν την καθαρότητα των προϊόντων τους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι η σημαία μας, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει, ως "καθαρά", στη διεθνή αγορά».