ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από σήμερα σε ισχύ τα ενεργειακά πιστοποιητικά

Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2011, 07:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Από σήμερα σε ισχύ τα ενεργειακά πιστοποιητικά
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η «ενεργειακή ταυτότητα» των κτιρίων.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η «ενεργειακή ταυτότητα» των κτιρίων.

Στο εξής όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις για αγοραπωλησίες άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων ή για μίσθωση νέου κτιρίου θα πραγματοποιούνται μόνο με την προσκόμιση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Για την ενοικίαση διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης έχει δοθεί αναβολή έως το τέλος Ιουνίου. Για τις μισθώσεις μεμονωμένων ιδιοκτησιών, όπως διαμερίσματα, καταστήματα και γραφεία, η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού αναβλήθηκε για τον Ιούλιο. Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών διαμορφώνεται στο 1 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστο ποσό τα 150 ευρώ. Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα ισχύει για μια δεκαετία και όλα τα στοιχεία ενός κτηρίου θα καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, τα οποία θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, θα κατατάσσουν τα κτίρια ή τις επιμέρους ιδιοκτησίες σε ενεργειακές βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακής τους συμπεριφορά και θα πρέπει να συνοδεύουν τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση κτιρίου.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε επίσης ότι πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ακόμη, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Σημειώνεται ακόμη ότι με τη θέσπιση του ΚΕΝΑΚ σταμάτησε η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε ξεκινήσει με αφορμή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2002/91).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr