ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η οικονομική ζημία από τις φυσικές καταστροφές προβληματίζει τους ασφαλιστές

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2011, 10:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η οικονομική ζημία από τις φυσικές καταστροφές προβληματίζει τους ασφαλιστές
Facebook Twitter Whatsapp

Oι τροπικοί κυκλώνες αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερες καταστροφές στις ΗΠΑ και την Ασία, αλλά θα περάσει ένας αιώνας και πλέον μέχρι οι ασφαλιστές να μπορέσουν να χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα πρόκλησης οικονομικών ζημιών από καταιγίδες, εκτιμούν επιστήμονες.

Oι τροπικοί κυκλώνες αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερες καταστροφές στις ΗΠΑ και την Ασία, αλλά θα περάσει ένας αιώνας και πλέον μέχρι οι ασφαλιστές να μπορέσουν να χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα πρόκλησης οικονομικών ζημιών από καταιγίδες, εκτιμούν επιστήμονες.

Σε έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στην προβλεπόμενη απειλή για τις ΗΠΑ από τους τυφώνες στον Ατλαντικό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους αφορούν και άλλες περιοχές που πλήττονται από τις τροπικές καταιγίδες, όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Ινδία.

"Οι οικονομικές απώλειες από τις φυσικές καταστροφές θα συνεχίσουν να αυξάνονται εξαιτίας της αυξανόμενης έκθεσης του πληθυσμού και της ασφάλισης των περιουσιακών του στοιχείων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της επιρροής της στην δραστηριότητα του τροπικού κυκλώνα", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζον Μακάνινι, διευθυντής της εταιρίας Risk Frontiers, η οποία εδρεύει στο Σίδνει, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό καθιστά δύσκολο να διαπιστωθεί αν η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την "συμπεριφορά" των καταιγίδων παρότι οι κλιματολόγοι αναμένουν ότι οι τροπικοί κυκλώνες θα ενισχυθούν περαιτέρω, ακόμη και αν ο συνολικός αριθμός των καταιγίδων μειωθεί σε κάποιες περιοχές.

Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους, η γερμανική αντασφαλιστική εταιρία Munich Re ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν 950 φυσικές καταστροφές κατά τον περασμένο χρόνο, το 90% εκ των οποίων συνδέονταν με καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες ή πλημμύρες.

"Αυτός ο αριθμός καθιστά το 2010 τη χρονιά με τις δεύτερες περισσότερες φυσικές καταστροφές από το 1980, που ξεπερνάει κατά πολύ τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών (785 γεγονότα ανά χρόνο)", αναφέρει ανακοίνωση της Munich Re που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα.

Το συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα.

Ο Μακάνινι και οι συνεργάτες του ερευνητές Ράιαν Κρόμπτον του Risk Frontiers και Ρότζερ Πίλκε του πανεπιστημίου του Κολοράντο, μελέτησαν μία σειρά από κλιματικές προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή που προέβλεψαν τη μελλοντική δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων στο Βόρειο Ατλαντικό.

 Στη συνέχεια υπολόγισαν πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή αυτό που αποκαλούμε φυσιολογικές οικονομικές απώλειες από τους αμερικανικούς τροπικούς κυκλώνες.

Οι ζημιές αυτές προσαρμόζονται στις αλλαγές στον πληθυσμό, τον βαθμό ευημερίας και τον πληθωρισμό.

 Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Environmental Research Letters και αποτελούν μία απόπειρα αξιολόγησης του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή για τους ασφαλιστές.

Οι ειδικοί κλιματολόγοι υποστηρίζουν ότι ένας θερμότερος κόσμος θα πυροδοτήσει την εμφάνιση ακραίων ξηρασιών, δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και καταιγίδων, θέτοντας έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις καλλιέργειες, τις παραθαλλάσιες πόλεις και την εργασία στα μεταλλωρυχεία.

Η Risk Frontiers του Μακάνινι, είναι ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο στο πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ, που μελετά τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και τους αποτιμά για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr