ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεπερασμένη και επιβαρυντική για το περιβάλλον η συλλογή σκραπ

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2011, 12:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ξεπερασμένη και επιβαρυντική για το περιβάλλον η συλλογή σκραπ
Facebook Twitter Whatsapp

Επιτελούσαν επί χρόνια κοινωνικό έργο, καθαρίζοντας τους δρόμους από χρησιμοποιημένες συσκευές και παλιοσίδερα που κατέληγαν ανεξέλεγκτα στα σκουπίδια.

Επιτελούσαν επί χρόνια κοινωνικό έργο, καθαρίζοντας τους δρόμους από χρησιμοποιημένες συσκευές και παλιοσίδερα που κατέληγαν ανεξέλεγκτα στα σκουπίδια.

Πλέον όμως, η δουλειά των τσιγγάνων που έβγαζαν ένα μεροκάματο από την συλλογή μεταχειρισμένων μετάλλων (σκραπ) θεωρείται μη αποδοτική όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή της ανακύκλωσης.

«Όσο δεν υπήρχαν συστήματα ανακύκλωσης, οι τσιγγάνοι καθαρίζανε τους δρόμους από τις σιδηρούχες συσκευές και τις πουλούσαν ως σκραπ. Ωστόσο, στις μάντρες όπου τα πουλάνε, δεν γίνεται κατάλληλη επεξεργασία όπως η αφαίρεση του φρέον από τα ψυγεία με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., Αλέξανδρος Αλούκος μιλώντας σε συνάντηση εργασίας με θέμα «Μηδενισμός δημοτικών απορριμμάτων με χαμηλό κόστος». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εργαστήριο μετάδοσης θερμότητας και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του έργου Zero Waste.

Όπως προσθέτει ο κ.Αλούκος, βασική παράμετρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η εταιρία δίνει 115 ευρώ τον τόνο για το σκραπ καθώς έχει επιπλέον έξοδα για τη διαδικασία της ανακύκλωσης, σε αντίθεση με την χαλυβουργία που δίνει περίπου 250 ευρώ τον τόνο.

«Αν πληρώναμε 200 ευρώ τον τόνο, θα μαζεύαμε όλο το σκραπ κάνοντας παράλληλα, ορθολογική διαχείριση των ανακυκλωμένων συσκευών» διευκρινίζει.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η διαχείριση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού δηλαδή οι εργασίες συλλογής, παραλαβής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησης (ανακύκλωσης και ανάκτησης ενέργειας) των ΑΗΗΕ ή/και των κατασκευαστικών τους στοιχείων και των συναρμολογημένων μερών αυτών (συμπεριλαμβανομένων και των αναλωσίμων), ώστε μετά την επαναχρησιμοποίηση ή επεξεργασία τους αντίστοιχα, να επιστρέφουν στο ρεύμα της αγοράς.

Πέρσι, συνέλεξε 66.000 τόνους συσκευών πανελλαδικά και φέτος 47.000 τόνους, διαφορά που αποδίδεται στο μέτρο της απόσυρσης κλιματιστικών που εφαρμόστηκε το 20101.

«Το σύστημα πλέον συλλέγει με ρυθμούς υψηλότερους του εθνικού στόχου συλλογής, δηλαδή των 44.000 τόνων ή 4kg / ανά κάτοικο» είπε ο κ.Αλούκος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr