ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

"Πράσινα" ομόλογα από βρετανική επιχείρηση

Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2011, 10:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Πράσινα" ομόλογα από βρετανική επιχείρηση
Facebook Twitter Whatsapp

Μια βρετανική επιχείρηση του κλάδου της αιολικής ενέργειας, ο οποίος κερδίζει έδαφος στη χώρα, δημιούργησε ένα νέο χρηματοπιστωτικό προϊόν που ήδη τη βοηθά να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά σε υποδομές χαμηλού άνθρακα.

Μια βρετανική επιχείρηση του κλάδου της αιολικής ενέργειας, ο οποίος κερδίζει έδαφος στη χώρα, δημιούργησε ένα νέο χρηματοπιστωτικό προϊόν που ήδη τη βοηθά να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά σε υποδομές χαμηλού άνθρακα.

Ο λόγος για τα EcoBonds (οικολογικά ομόλογα) που η Ecotricity προσφέρει απευθείας στους πελάτες της και άλλους ενδιαφερόμενους. Οι πελάτες ωστόσο έχουν ένα ακόμη κίνητρο: επιτόκιο ενισχυμένο κατά 0,5% σε σχέση με τους υπόλοιπους επενδυτές. Η επιτυχία των «πράσινων» ομολόγων ξεπέρασε κάθε προσδοκία: ο όμιλος δέχθηκε αιτήσεις για EcoBonds ύψους 18 εκ. ευρώ, ποσό 11 εκ. υψηλότερο από αυτό που είχε θέσει ως στόχο.

Ο επικεφαλής της Ecotricity λέει ότι αρχικά ο όμιλος χρησιμοποιούσε τα έσοδα από τους λογαριασμούς των πελατών του για να χρηματοδοτήσει νέα προγράμματα καθαρής ενέργειας, όμως γνώριζε ότι μακροπρόθεσμα το μοντέλο αυτό δεν θα ήταν βιώσιμο λόγω του υψηλού κόστους των projects, στα οποία ήθελε να επενδύσει. Καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες ρωτούσαν πώς θα μπορούσαν να αναμειχθούν οικονομικά στις προσπάθειες του ομίλου, η Ecotricity αποφάσισε πως η μόνη λύση θα ήταν να... παρακάμψει το μεσάζοντα.

«Γνωρίζαμε επίσης ότι τα επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες στους καταθέτες βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι ζητούσαν πολύ υψηλά επιτόκια από τις επιχειρήσεις, στις οποίες ηταν έτοιμες να δανείσουν», εξηγεί ο Ντέιλ Βινς. «Υπάρχει πιθανότατα μια διαφορά της τάξεως του 5% μεταξύ του ποσού που δίνει μια τράπεζα στους μικροκαταθέτες και του ποσού που χρεώνει δανειολήπτες όπως εμείς. Σκεφτήκαμε ότι αυτό είναι κλοπή και πως τα EcoBonds θα μπορούσαν να καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό τομέα λίγο πιο δίκαιο».

Τα «πράσινα» ομόλογα πωλούνται με γοργούς ρυθμούς. Για την ακρίβεια ταχύτερα απ' όσο ήλπιζε η Ecotricity. Τόσο ταχύτερα που ο όμιλος αναγκάστηκε να «γυρίσει την πλάτη» σε επενδύσεις ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, απογοητεύοντας πολλούς επίδοξους επενδυτές στον κλάδο της καθαρής ενέργειας.

Ο Βινς πάντως λέει πως αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι όσοι θέλουν να επενδύσουν σε μελλοντικά projects του ομίλου του, σίγουρα θα έχουν την ευκαιρία. Χάρη στα EcoBonds της, η Ecotricity επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της με στόχο την παραγωγή 250MW επιπλέον μέσα στο 2011, ενώ σκοπεύει να εκδώσει νέα ομόλογα στα τέλη του καλοκαιριού προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα «πράσινα» projects της για το 2012.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr