ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

''Πράσινα'' μέτρα δίχως τόλμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2011, 07:17 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
''Πράσινα'' μέτρα δίχως τόλμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη μία σειρά από συστάσεις για να δρομολογήσουν οι χώρες της Ευρώπης πράσινες πρακτικές στην κοινωνική ζωή και την παραγωγή μέχρι το 2050, χωρίς ωστόσο να θεσμοθετήσει κάποιους συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους, φοβούμενη να έλθει σε ευθεία σύγκρουση με κυβερνήσεις και βιομηχάνους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη μία σειρά από συστάσεις για να δρομολογήσουν οι χώρες της Ευρώπης πράσινες πρακτικές στην κοινωνική ζωή και την παραγωγή μέχρι το 2050, χωρίς ωστόσο να θεσμοθετήσει κάποιους συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους, φοβούμενη να έλθει σε ευθεία σύγκρουση με κυβερνήσεις και βιομηχάνους.

Η αρμόδια επίτροπος για το Κλίμα Κόνι Χέντεγκαρντ και ο ομόλογός της για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ επέμειναν στην αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, που αποτελούν το μελανό σημείο της πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου σε ποσοστό 80 έως 95% εν σχέσει με τα επίπεδα του 1999 έως το 2050, ως συμβολή στην προσπάθεια να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2%.

Για το 2020, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν τρεις δεσμεύσεις: να μειώσουν κατά 20% τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, να αυξήσουν στο 20% το ποσοστό καταναλωτικής χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να εξοικονομήσουν ενέργεια σε ποσοστό 20%.

Όμως η τρίτη δέσμευση δεν είναι δεσμευτική και ο στόχος της είναι εν πολλοίς ανέφικτος.

«Δεν πρόκειται να φθάσουμε ούτε το 10% εάν δεν ληφθούν μέτρα», προειδοποίησε η Χέντεγκαρντ στη συνέντευξη Τύπου της στο Στρασβούργο, στα περιθώρια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

«Εάν φθάσουμε τους στόχους της αποδοτικότητας, τότε η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη θα φθάσει το 25%», υπογράμμισε η ίδια.

«Από τώρα τονίζουμε πως εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί εντός της προσεχούς διετίας, τότε θα χρειασθεί να θεσπίσουμε υποχρεωτικούς στόχους για την περίοδο 2014-20», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Έτινγκερ.

Μολαταύτα, το έγγραφο με τις συστάσεις που προετοίμασε η Χέντεγκαρντ υπέστη εκτεταμένες τροποποιήσεις πριν την έγκρισή του. Στην πρώτη του μορφή, η μείωση κατά 25% των εκπομπών αερίων για το 2020 αναφερόταν ως στόχος και όχι ως αντίκτυπος της προσπάθειας. Παράλληλα, προέβλεπε να αποσυρθούν από την αγορά πάνω από μισό εκατ. δικαιωμάτων ρύπανσης, κάτι που δεν έγινε δεκτό, και επέτασσε η προσπάθεια αυτή να γίνει εντός της ΕΕ.

Απεναντίας, το κείμενο που έγινε δεκτό από τους συναδέλφους της στην Κομισιόν δεν κάνει την παραμικρή νύξη περί υποχρεωτικού χαρακτήρα στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά διατηρεί την προοπτική επενδύσεων στο εξωτερικό σε ‘πράσινα’ προγράμματα για να εξαγορασθεί το δικαίωμα ρύπανσης.

Η οργάνωση των εργοδοτικών οργανώσεων BusinessEurope αξιώνει τη διαιώνιση αυτής της δυνατότητας και σε σημερινό της ανακοινωθέν επιμένει στην ύπαρξη προϋποθέσεων σε κάθε επιπλέον προσπάθεια που αξιώνει από τους βιομηχάνους η ΕΕ, που θα πρέπει να είναι σε ανάλογο βαθμό με τις προσπάθειες που καταβάλλουν άλλες βιομηχανικά προηγμένες χώρες.

Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι οικτίρουν για τη νέα χαμένη ευκαιρία: «τούτος ο ευρωπαϊκός ‘οδικός χάρτης’ οδηγεί προς μία κλιματική καταστροφή», καταγγέλλουν οι Φίλοι της Γης.

«Η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προς την κατεύθυνση της απάρνησης», τονίζει ο πράσινος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό.

«Ο επίτροπος Έτινγκερ θέλει να αφήσει τις χώρες να αποφασίζουν μόνες τους για τους στόχους της οικονομίας στην ενέργεια. Όμως, ήδη το γνωρίζουμε, πως αυτές οι εθνικές υποσχέσεις δεν θα επιτρέψουν να τεθεί τέρμα στην κατασπατάληση της ενέργειας», τονίζει ο επίσης ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο Κλοντ Τούρμες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις