ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θεσσαλονίκη: Έργα για να μην ερημοποιηθεί η λεκάνη Ανθεμούντα

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2011, 12:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θεσσαλονίκη: Έργα για να μην ερημοποιηθεί η λεκάνη Ανθεμούντα
Facebook Twitter Whatsapp

Προβλήματα αλάτωσης του εδάφους και υποβάθμισης της ποιότητάς του, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, αντιμετωπίζουν οι περιοχές της λεκάνης του Ανθεμούντα, μιας ιδιαίτερα παραγωγικής περιοχής στην Κεντρική Μακεδονία.

Προβλήματα αλάτωσης του εδάφους και υποβάθμισης της ποιότητάς του, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, αντιμετωπίζουν οι περιοχές της λεκάνης του Ανθεμούντα, μιας ιδιαίτερα παραγωγικής περιοχής στην Κεντρική Μακεδονία.

Υπολογίζεται ότι το 80% του εδάφους στα θερμοκήπια της ευρύτερης περιοχής των Βασιλικών είναι αλατωμένο, ενώ παρατηρείται, επίσης, σημαντική μείωση της οργανικής ουσίας σε μεγάλα τμήματα των εδαφών.

Αυτό σημαίνει ότι τα οργανικά συστατικά του εδάφους - στα ανώτερα στρώματα του εδάφους - έχουν εξασθενήσει, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας των χωραφιών. Προκειμένου να μην υιοθετηθούν εύκολες λύσεις, όπως η χρήση λιπασμάτων και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ερημοποίησης της γης, προωθούνται λύσεις όπως οι αλλαγές των καλλιεργειών, το βαθύ όργωμα του εδάφους και η αποφυγή της καύσης των καλαμιών.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Γεωπόνος του Ινστιτούτου Εγγείων Βελτιώσεων (ΕΘΙΑΓΕ) Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, με αφορμή την πρώτη συνάντηση εργασίας του έργου «Αειφορική Διαχείριση εδάφους στην Υδρογεωλογική Λεκάνη του Ανθεμούντα», την ερχόμενη Δευτέρα.

Το σχετικό έργο υλοποιούν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, η αναπτυξιακή εταιρεία ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ανατολική ΑΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, το ΕΘΙΑΓΕ, οι Δήμοι Θέρμης, Βασιλικών και Ανθεμούνται και οι εταιρείες «ΥΕΤΟΣ» και «ΙNTERGEO».

«Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν παρεμβάσεις στην περιοχή τόσο για την αντιμετώπιση της αλάτωσης και της μείωσης των θρεπτικών συστατικών της γεωργικής γης αλλά και για τα προβλήματα της διάβρωσης που εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές της Γαλάτιστας και του Γαλαρινού, της στεγανοποίησης που έχει να κάνει με την τσιμεντοποίηση μεγάλου τμήματος του εδάφους και της σημειακής ή διάχυτης ρύπανσης στην λεκάνη του Ανθεμούντα» εξηγεί, από την πλευρά του, ο Χημικός Μηχανικός και Διευθυντής του προγράμματος. Σωκράτης Φάμελλος.

Από τις παρεμβάσεις που προωθούνται «ξεχωρίζει» η δημιουργία του εδαφολογικού χάρτη της περιοχής, ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου για τους καλλιεργητές που θα τους ενημερώνει για την ποιότητα του εδάφους σε κάθε αγροτεμάχιο προκειμένου στη συνέχεια, να προγραμματίζουν το είδος των καλλιεργειών, τις ποσότητες του νερού που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τις δυνατότητες λίπανσης.

Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2009 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2012. Ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει το 1.572.000 ευρώ ενώ οι 700.000 θα καλυφθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr