ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κρήτη: Πρωτοβουλία για τη σωτηρία των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2011, 12:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κρήτη: Πρωτοβουλία για τη σωτηρία των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων
Facebook Twitter Whatsapp
Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ιστορικών ελαιόδεντρων από επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.
Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ιστορικών ελαιόδεντρων από επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Στα τέλη Μαΐου, επιστήμονες του ΤΕΙ πήγαν στο χωριό Βενεράτο Ηρακλείου και έκαναν αυτοψία σε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, τα οποία ήδη είχε εντοπίσει ο πολιτιστικός σύλλογος.

Μέτρησαν τις περιμέτρους των κορμών σε διαφορετικά ύψη, τις κόμες των δέντρων και σημείωσαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δέντρα αυτά.

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των ελαιόδεντρων θα εισαχθούν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων την οποία ήδη έχει δημιουργήσει το ΤΕΙ Κρήτης.

Η πρωτοβουλία για τη σωτηρία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009 από τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να σωθούν τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα που ζουν στην Κρήτη, εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες χρόνια.

«Σήμερα πολλά από αυτά τα δέντρα καταστρέφονται λόγω δημόσιων ή ιδιωτικών έργων και γίνονται καυσόξυλα σε… τζάκια και σόμπες, πράγμα που προσβάλλει τη δική μας γενιά», επισημαίνουν οι οργανωτές της πρωτοβουλίας.

Όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία, δεκάδες σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν, ενώ σχεδόν αμέσως το ΤΕΙ Κρήτης άρχισε να υποστηρίζει επιστημονικά την προσπάθεια, δημιουργώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Παράλληλα ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου στα χωριά και τις πόλεις.πηγή: econews.gr