ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυστραλία: Μέτρα για λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα

Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2011, 11:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αυστραλία: Μέτρα για λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα
Facebook Twitter Whatsapp
Νέα μέτρα κατά της ρύπανσης που προκαλούν στην ατμόσφαιρα τα αυτοκίνητα ανακοίνωσε η αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Νέα μέτρα κατά της ρύπανσης που προκαλούν στην ατμόσφαιρα τα αυτοκίνητα ανακοίνωσε η αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Για πρώτη φορά υπέρ των μέτρων τάχθηκε ανεπιφύλακτα όχι μόνο η αντιπολίτευση, που μέχρι τώρα ήταν αρνητική σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο πρότεινε η κυβέρνηση Γκίλαρντ για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το κόμμα των Πράσινων και άλλες οικολογικές οργανώσεις.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Antony Albanese, αφορούν τόσο στα συμβατικά αυτοκίνητα όσο τα four wheel drive καθώς και τα αγροτικά (utes).

Τα μέτρα θα υποχρεώσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν του ρύπους των αυτοκινήτων που κατασκευάζουν κατά 50%, με στόχο τον περιορισμό της εκπομπής υδρογονανθράκων, διοξειδίου και άλλων ρύπων που προκαλούν το συνηθισμένο νέφος της αιθαλομίχλης.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η τεχνολογία που θα επιτρέψει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν κάτι τέτοιο υπάρχει ήδη και αρκετοί κατασκευαστές την χρησιμοποιούν.

Τα νέα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό, να αυξηθεί το κόστος ιδιαίτερα των οχημάτων που κινούνται με πετρέλαιο (diesel), αλλά από την άλλη πλευρά αναμένεται να μειωθεί κατά ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια το κόστος της δημόσιας υγείας. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων των μεγαλουπόλεων, ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι τα νέα μέτρα δεν θα γίνουν αιτία να χαθούν θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ντόπιων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα μέτρα έγιναν δεκτά και από τον οργανισμό που εκπροσωπεί τις ντόπιες αυτοκινητοβιομηχανίες.