ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μανιάτης: Στα 28 δισ. ευρώ η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων στο ελληνικό υπέδαφος

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2011, 16:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μανιάτης: Στα 28 δισ. ευρώ η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων στο ελληνικό υπέδαφος
Facebook Twitter Whatsapp
Στα 28 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο Ελληνο-Κινεζικό συνέδριο Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, επικαλούμενος σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ.
Στα 28 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο Ελληνο-Κινεζικό συνέδριο Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, επικαλούμενος σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ. Ο υφυπουργός προανήγγειλε επίσης την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για τη μίσθωση δημόσιων μεταλλείων, σύμφωνα με τις προτάσεις ειδικών για την αξιοποίησή τους που ζήτησε η κυβέρνηση. Οι προτάσεις αφορούν 30 από τα 100 μεταλλεία του Δημοσίου, με αξία αποθεμάτων άνω των 10 δις. ευρώ, και προβλέπουν την προκήρυξη διαγωνισμών για επτά περιοχές στους νομούς Κιλκίς και Ροδόπης, για κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, μεικτά θειούχα και αντιμονίτη. Επιπλέον, μόνο στη Χαλκιδική τα μεταλλευτικά αποθέματα εκτιμώνται σε 12 δις. ευρώ.

«Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους που γίνεται μια τόσο σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης για τον αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο της χώρας μας», τόνισε ο κ. Μανιάτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι πωλήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας (χωρίς τα αδρανή υλικά) ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ ετησίως από τα οποία τα 800 εκατ. είναι εξαγωγές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα παραγωγής χουντίτη στον κόσμο, πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη, δεύτερη χώρα παραγωγής κίσσηρης και μπεντονίτη, τέταρτη παραγωγός αλουμίνας στην Ε.Ε., καθώς και πρώτη στην εξαγωγή προϊόντων λευκόλιθου/μαγνησίτη στην Ε.Ε. Επίσης, το ελληνικό σιδηρονικέλιο καλύπτει το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανοξείδωτου χάλυβα.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, που προβλέπει την πώληση του 55 % της ΔΕΠΑ και του 31 % του ΔΕΣΦΑ (αφού προηγηθεί ο διαχωρισμός τους), πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και πώληση της ΛΑΡΚΟ με παράλληλη εκχώρηση του μάνατζμεντ.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σημείωσε ότι πρόσφατα υπεγράφησαν δύο συμφωνίες ύψους 2,8 δις. ευρώ ανάμεσα σε κινεζικές και ελληνικές εταιρείες για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά ενώ υπενθύμισε ότι τέσσερις κινεζικές επιχειρήσεις προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η ΔΕΗ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 μεγαβάτ στην Κοζάνη.

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τέλος τις εξελίξεις αναφορικά με τους αγωγούς που σχεδιάζονται στην περιοχή, τονίζοντας ότι η υλοποίηση του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου, μέσα από την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας IGI, θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. «Οι πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις του σε χώρες όπως η Αλβανία και η FYROM, μαζί με την υλοποίηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, δημιουργούν ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλέγμα παροχής φυσικού αερίου, στο οποίο η Ελλάδα αποκτά ρόλο - κλειδί. Η γεωπολιτική θέση της χώρας ενισχύεται επίσης με την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, έργου μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης», κατέληξε ο υφυπουργός.