ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεκαέξι μέτρα για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2011, 12:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δεκαέξι μέτρα για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας
Facebook Twitter Whatsapp
Εφικτή είναι η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Εφικτή είναι η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Οι περίπου πενήντα επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα «δείχνουν πώς λίγα μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής (καυσαερίων) προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ακίμ Στάινερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

«Θέτοντας σε εφαρμογή 16 μέτρα θα μειώσουμε τη θερμοκρασία κατά μισό βαθμό το 2050 και θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να μην ξεπεράσουμε το στόχο των 2 βαθμών Κελσίου», σχολίασε ο Γιόχαν Κουιλενστιέρνα, του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για το περιβάλλον, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Βόνη της Γερμανίας όπου διεξάγεται μέχρι την Παρασκευή η προπαρασκευαστική συνάντηση του ΟΗΕ που θα προετοιμάσει τη σύνοδο για το κλίμα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του χρόνου στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας περνά από τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αλλά και από τη γενίκευση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (όζον και αιθάλη), σύμφωνα με την έρευνα.

Η «γρήγορη» λήψη μέτρων για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, εκτός από τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία, θα συνέβαλε «να περιοριστεί βραχυπρόθεσμα η άνοδος της θερμοκρασίας», υπογραμμίζεται στην ανάλυση που έκαναν το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Τα σωματίδια που περιέχονται στην αιθάλη και εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα, τις δασικές πυρκαγιές και ορισμένες βιομηχανίες, αλλά και το όζον της τροπόσφαιρας, συμβάλλουν στην άνοδο της θερμοκρασίας. Τα σωματίδια του άνθρακα παρεμποδίζουν και απορροφούν το φως του ήλιου και σκοτεινιάζουν το χιόνι και τους παγετώνες όταν εναποτίθενται. Το όζον είναι το τρίτο σημαντικότερο.