ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προσωρινή λύση για τη χωματερή Άνδρου

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2011, 15:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προσωρινή λύση για τη χωματερή Άνδρου
Facebook Twitter Whatsapp
«Η Άνδρος θα καταστραφεί αν δεν λήξει τώρα το θέμα με τη χωματερή», ανέφερε ο δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με την παράνομη χωματερή, που λειτουργεί στον Νεολιθικό Οικισμό Στρόφυλα του νησιού.
«Η Άνδρος θα καταστραφεί αν δεν λήξει τώρα το θέμα με τη χωματερή», ανέφερε ο δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με την παράνομη χωματερή, που λειτουργεί στον Νεολιθικό Οικισμό Στρόφυλα του νησιού. «Η κατάσταση στο νησί είναι τραγική και ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που ο δήμος Άνδρου απασχολεί το ΚΑΣ», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

    Στη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης, τo ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα για την τοποθέτηση μονάδας «Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων» έξω από κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

    «Θέση απελπισίας», χαρακτήρισε ο δήμαρχος του νησιού την περιοχή, όπου θα τοποθετηθεί το μηχάνημα για την επεξεργασία αποβλήτων τα επόμενα δύο χρόνια, έως ότου βρεθεί το κατάλληλο σημείο για την οριστική κατασκευή ΧΥΤΥ(Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην Άνδρο.

    Σημειώνεται ότι τόνοι σκοπιδιών και μπάζων κατέληξαν στον θαλάσσιο χώρο της παραλίας του Σχοινιά, ύστερα από έντονη βροχοπτωση τον περασμένο Φεβρουάριο αφού τμήμα της χωματερής στην περιοχή Σταυροπέδα κατέρρευσε. Παράλληλα, η κατάσταση στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο και τον Νεολιθικό Οικισμό Στρόφυλα, έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης.

    «Η αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής είναι τόσο περιβαλλοντικό, όσο και αρχαιολογικό θέμα», υπογράμμισε στη διάρκεια της συνεδρίασης η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς η παράνομη χωματερή βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον Νεολιθικό Οικισμό Στρόφυλα, παρά την απόφαση του ΣτΕ (293/2010) με την οποία απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών εντός του αρχαιολογικού χώρου.

    Ο κ. Γλυνός τόνισε πως ο δήμος Άνδρου είναι έτοιμος να αρχίσει τις διαδικασίες για την τοποθέτηση του μηχανήματος, ενώ σε παλαιότερη δήλωσή του είχε επισημάνει πως υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο νησί καθώς 40% των εκτάσεων είναι προστατευόμενες περιοχές Νatura, ενώ το υπόλοιπο είναι αρχαιολογικοί χώροι και τουριστικές περιοχές.