ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πράσινο φως για ανεμογεννήτριες στην Ελάτη

Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2011, 17:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πράσινο φως για ανεμογεννήτριες στην Ελάτη
Facebook Twitter Whatsapp
Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού στη συνεδρίαση της Τετάρτης για την εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών σε ορεινή τοποθεσία της Βουνάσας, που υπάγεται στα γεωγραφικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Ελάτης.
Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού στη συνεδρίαση της Τετάρτης για την εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών σε ορεινή τοποθεσία της Βουνάσας, που υπάγεται στα γεωγραφικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Ελάτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr,  το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικό Πάρκο παραγωγής ενέργειας ισχύος 24 MW στη θέση ‘Μαυρολίθαρο’ των δήμων Δεκάτης και Σερβίων – Βελβεντού» για λογαριασμό της εταιρείας «GAMESA Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε.» ισπανικών συμφερόντων.

Από τις 12 συνολικά ανεμογεννήτριες που θα περιλαμβάνει το «Αιολικό Πάρκο», οι δύο θα βρίσκονται στα όρια του δήμου Σερβίων – Βελβεντού και οι υπόλοιπες δέκα  στο δήμο Δεσκάτης της Νομαρχιακής Ενότητας Γρεβενών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα αντισταθμιστικά οφέλη, από το τμήμα του έργου που αφορά τις δύο ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Ελάτης, παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της εταιρείας «GAMESA Ενεργειακή Ελλάς ΑΕ» που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και συνοπτικά έχουν ως εξής:

- Ετήσιο όφελος στους λογαριασμούς των καταναλωτών της Ελάτης της τάξεως των 7.000 € συνολικά (1% από την αναμενόμενη αξία παραγωγής ενέργειας).

- Ανταποδοτικό ετήσιο όφελος στο δήμο Σερβίων- Βελβεντού 10.000 € (1,7% της παραγόμενης ενέργειας).

- Παράλληλα ανταποδοτικά έργα, την περίοδο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, στην περιοχή της Ελάτης, δαπάνης 30.000 € (15.000 ανά ανεμογεννήτρια).

- Ετήσιο μίσθωμα στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού -σε περίπτωση που η περιοχή είναι δημοτική-, συνολικά 9.000 € (4.500 € ανά γεννήτρια).

- Αξιοποίηση τοπικών πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υπηρεσίες, προμήθειες), τόσο στην περίοδο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του έργου.Πηγή: econews.gr - ENERGY PRESS.GR