ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα «επανάσταση» στον χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 12:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέα «επανάσταση» στον χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp
«Επανάσταση» στο ενεργειακό σκηνικό της χώρας θα φέρει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την «πράσινη» γεωθερμία, που σχεδιάζεται με ταχείς ρυθμούς από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η οποία αν αξιοποιηθεί στο σύνολό της θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όλων των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.
«Επανάσταση» στο ενεργειακό σκηνικό της χώρας θα φέρει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την «πράσινη» γεωθερμία, που σχεδιάζεται με ταχείς ρυθμούς από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η οποία αν αξιοποιηθεί στο σύνολό της θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όλων των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης. «Αρχικά, θα ξεκινήσει η παραγωγή 15 μεγαβάτ, έως το 2014 σε τρεις περιοχές και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα έργα», δηλώνει ο Μιχάλης Χλαμπουτάκης, διευθυντής Γεωθερμικής Ενέργειας στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση των επενδύσεων.

Οι περιοχές που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού, δηλαδή εκείνες στο υπέδαφος των οποίων υπάρχουν θερμά νερά (γεωθερμικά ρευστά) σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 90 βαθμούς Κελσίου είναι η Μήλος, η Νίσυρος, η Λέσβος, τα Μέθανα και η Κίμωλος.
 
Ολες οι περιοχές, με εξαίρεση τη Λέσβο, ανήκουν στο περίφημο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου, γεγονός που εξηγεί τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ειδικά στη Μήλο και τη Νίσυρο, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο δυναμικό.
 
Η γεωθερμία είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, διαθέσιμη 365 ημέρες τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρού, από την οποία μπορεί να παραχθεί «καθαρό» ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να εκπέμπονται βλαβεροί ρύποι στην ατμόσφαιρα.

Η χώρα μας εκτιμάται ότι μπορεί να παράγει συνολικά τουλάχιστον 400 μεγαβάτ ενέργειας από τα γεωθερμικά ρευστά της. «Μόνο η Μήλος διαθέτει δυναμικό 120 μεγαβάτ και άλλο τόσο η ηφαιστειακή Νίσυρος. Στην Κίμωλο μπορεί να παραχθούν 30 μεγαβάτ και ακόμη 40 μεγαβάτ στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 99,45 ευρώ, όταν στη Γερμανία, εξαιτίας του μεγαλύτερου βάθους εντοπισμού των ρευστών, η αντίστοιχη τιμή φθάνει στο ύψος των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.


Πηγή: real.gr