ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχέδιο προστασίας για τις δασικές ζώνες

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 15:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σχέδιο προστασίας για τις δασικές ζώνες
Facebook Twitter Whatsapp
«Παγώνουν» ως τον Ιούνιο του 2012 η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δυτικής Αττικής, ενώ εξαιρούνται μόνον εργασίες μικρής κλίμακας και μετά από ειδική άδεια.
«Παγώνουν» ως τον Ιούνιο του 2012 η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δυτικής Αττικής, ενώ εξαιρούνται μόνον εργασίες μικρής κλίμακας και μετά από ειδική άδεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η απόφαση αφορά έκταση περίπου 500.000 στρεμμάτων στις οροσειρές Πατέρα, Πάστρας, Γερανίων και Κιθαιρώνα, από την οποία πάνω από το 80% είναι δασικές ζώνες, και εντάσσεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα του Οργανισμού Αθήνας για την προστασία των ορεινών όγκων του ηπειρωτικού τμήματος της Αττικής, που υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. στρέμματα.

Παράλληλα προωθούνται αυστηρότερα μέτρα για την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, για τον οποίο σύντομα αναμένεται νέο διάταγμα προστασίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής Αττικής έχουν πληγεί σε μικρότερο βαθμό από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ωστόσο η μεγάλη απειλή είναι οι 42 οικοδομικοί συνεταιρισμοί που διεκδικούν από χρόνια πάνω από 15.000 στρέμματα, κυρίως σε δασικές περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται δημόσια διακατεχόμενη γη.

Πρόκειται για εκτάσεις που πριν από δεκάδες χρόνια είχαν εκχωρηθεί από το κράτος σε ρητινοσυλλέκτες.

Ειδικότερα, στη δεκαετία του ’50, το υπουργείο Γεωργίας είχε εκχωρήσει και την κυριότητα, η οποία όμως ανακλήθηκε γιατί διαπιστώθηκαν οι πρώτες αγοραπωλησίες για δόμηση.

Σε αυτές τις εκτάσεις εντοπίζονται υδροβιότοποι και μεταναστευτικά πτηνά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Πηγή: enet.gr