ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ιδιώτες καταθέτουν αγωγές στη ΔΕΗ λόγω των απεργιών

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2011, 11:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιδιώτες καταθέτουν αγωγές στη ΔΕΗ λόγω των απεργιών
Facebook Twitter Whatsapp
Νομικών μέσων θα μετέλθουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω των ζημίων που υπόκεινται εξαιτίας των απεργιών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν αποστείλει ήδη επιστολές γνωστοποίησης κατάθεσης αγωγής κατά της ΔΕΗ στην Επιχείρηση, τη ΡΑΕ, το ΔΕΣΜΗΕ και το ΥΠΕΚΑ.
Νομικών μέσων θα μετέλθουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω των ζημίων που υπόκεινται εξαιτίας των απεργιών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν αποστείλει ήδη επιστολές γνωστοποίησης κατάθεσης αγωγής κατά της ΔΕΗ στην Επιχείρηση, τη ΡΑΕ, το ΔΕΣΜΗΕ και το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι μεγάλες εταιρείες όπως η Energa και η Aegean, επιβαρύνονται κάθε μέρα απεργίας με ποσά της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ η κάθε μία.

Η επιβάρυνση για τους ιδιώτες παρόχους οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος, καθώς πολλές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Ειδικότερα, η Οριακή Τιμή Συστήματος διαμορφώθηκε ως και τα 104,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξαιτίας του παροπλισμού 17 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 3.750 μεγαβάτ.

Οι ιδιωτικές εταιρείες λιανικής αγοράζουν ρεύμα από τη χονδρεμπορική αγορά με βάση την Οριακή Τιμή, οπότε η αύξησή της τις επιβαρύνει πολύ, καθώς οι λιανικές τιμές είναι συμφωνημένες με τους πελάτες τους και δε μπορούν να διαμορφωθούν αναλόγως.

Σημειώνεται πως το κόστος των απεργιών για τη ΔΕΗ εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ ενδέχεται να ανακύψουν νέα προβλήματα (και για το ΔΕΣΜΗΕ) εξαιτίας μιας πιθανής αδυναμίας των ιδιωτών να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τη χρήση του δικτύου.

Πηγή: econews.gr