ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλληλοκατηγορούνται πετρελαϊκοί κολοσσοί για περιβαλλοντικές καταστροφές

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 18:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αλληλοκατηγορούνται πετρελαϊκοί κολοσσοί για περιβαλλοντικές καταστροφές
Facebook Twitter Whatsapp
Η εταιρεία Transocean, ιδιοκτήτρια της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, η οποία εξερράγη πριν από ένα χρόνο προκαλώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που έχει εμφανιστεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγόρησε την γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία BP ότι επέδειξε αμέλεια για τους κινδύνους, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Η εταιρεία Transocean, ιδιοκτήτρια της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, η οποία εξερράγη πριν από ένα χρόνο προκαλώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που έχει εμφανιστεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγόρησε την γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία BP ότι επέδειξε αμέλεια για τους κινδύνους, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. "Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το επεισόδιο Macondo ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς διαδοχικών αποφάσεων, οι οποίες "έθεσαν σε κίνδυνο την ακεραιότητα" της πλατφόρμας, εξηγεί η Transocean σε ανακοίνωσή της.

"Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τον φορέα εκμετάλλευσης, την BP, κατά τις δύο εβδομάδες πριν το δυστύχημα" έλαβαν χώρα ενώ "η BP γνώριζε ότι το παράθυρο για τις γεωτρήσεις γινόταν όλο και περισσότερο στενό", προσθέτει η ίδια πηγή.

Το "ναυάγιο" της πλατφόρμας στον Κόλπο του Μεξικού στις 22 Απριλίου του 2010 προκάλεσε μια πραγματική δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταιρειών.

Κατηγορώντας την Transocean για αμέλεια, η BP ανακοίνωσε τον Απρίλιο αγωγές εναντίον της εταιρείας που εδρεύει στην Ελβετία. Λίγο μετά η Transocean ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποβάλει με τη σειρά της αγωγή εναντίον του βρετανικού πετρελαϊκού γίγαντα.Πηγή: e-typos.com