ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πλαστικό είναι ο «άρχοντας» των απορριμμάτων

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 19:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το πλαστικό είναι ο «άρχοντας» των απορριμμάτων
Facebook Twitter Whatsapp
Το πλαστικό είναι το υλικό που συναντά κανείς συνήθως σε μια παραλία. Κατεγράφη στα πρώτα αποτελέσματα των «Φύλλων Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Ακτών» που συμπλήρωσαν οι εθελοντές-συμμετέχοντες στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011», που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Το πλαστικό είναι το υλικό που συναντά κανείς συνήθως σε μια παραλία. Κατεγράφη στα πρώτα αποτελέσματα των «Φύλλων Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Ακτών» που συμπλήρωσαν οι εθελοντές-συμμετέχοντες στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011», που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Η Λουκία Καλαϊτζή από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει ότι «το πλαστικό αποδομείται σε 450 -1.000 χρόνια. Ακόμα και όταν αποδομηθεί δεν εξαφανίζεται τελείως, αλλά διασπάται σε πλαστικά σφαιρίδια που καταναλώνονται από τα ψάρια και τα πουλιά. Άλλα παγιδεύονται σε πλαστικές σακούλες, άλλα τρώνε πλαστικό και πνίγονται.

Από πλαστικά απορρίμματα κινδυνεύουν 267 είδη παγκοσμίως, το 87% των θαλάσσιων χελωνών, το 44% από τα θαλασσοπούλια και το 43% των θαλάσσιων θηλαστικών. Για να έχουμε μια εικόνα, ένα πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου μπορεί να διασπαστεί σε τόσα κομμάτια ώστε να αφήνει ένα κομμάτι του σε κάθε μίλι παραλίας».

Η 16η Πανελλαδική Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου με τον καθαρισμό του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης. Δεκάδες σακούλες απορριμμάτων γέμισαν με τα σκουπίδια από όλους τους χώρους του πάρκου. Έγινε προσπάθεια καθαρισμού της κεντρικής λίμνης με βάρκες, απόχες και τους δύτες από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Υδροναύτες» για τα απορρίμματα που βρίσκονται στο βυθό, όμως τα βρόμικα και αδιαφανή νερά δυσκόλεψαν το έργο και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Ρεκόρ συμμετοχών συγκέντρωσε η εκστρατεία πανελλαδικά με περισσότερους από 21.000 εθελοντές (16.254 το 2010). Πήραν μέρος 285, που καθάρισαν 236 φυσικές περιοχές, εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται εντός ορίων Προστατευόμενων Περιοχών, σε 37 νομούς.

Η εκστρατεία επιχείρησε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας με πληροφόρηση σχετικά με το Δίκτυο NATURA 2000, τη συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης και την ενημέρωση από τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Τα είδη των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα πως κύριες πηγές ρύπανσης είναι οι δραστηριότητες αναψυχής τόσο στη στεριά (κουτάκια, μπουκάλια αναψυκτικών και μπίρας) όσο και στη θάλασσα (π.χ. ιστιοπλοΐα), όσο και οι αλιευτικές και άλλες σχετικές με τη ναυσιπλοΐα δραστηριότητες.