ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κύπρος: Σπάνιο φυτό εντοπίστηκε στο όρος Τρόοδος

Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2011, 12:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κύπρος: Σπάνιο φυτό εντοπίστηκε στο όρος Τρόοδος
Facebook Twitter Whatsapp
Σπάνιο φυτό με την ονομασία Campanula podocarpa (Καμπανούλα ποδισκοφόρος) εντόπισαν τυχαία σε απομονωμένη περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, ο Γερμανός βοτανολόγος Ραλφ Χαντ και λειτουργός του Κλάδου Χλωρίδας του Τμήματος Δασών Κύπρου.
Σπάνιο φυτό με την ονομασία Campanula podocarpa (Καμπανούλα ποδισκοφόρος) εντόπισαν τυχαία σε απομονωμένη περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, ο Γερμανός βοτανολόγος Ραλφ Χαντ και λειτουργός του Κλάδου Χλωρίδας του Τμήματος Δασών Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, το φυτό συλλέχθηκε μόνο μία φορά το 1912 στο Τρόοδος και έκτοτε δεν ξαναβρέθηκε.

    Επίσης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν το 2004-2005, όταν υλοποιείτο το ερευνητικό έργο «Το Κόκκινο Βιβλίο της Κύπρου», που συγκέντρωνε όλα τα σπάνια είδη της χλωρίδας, το φυτό αυτό δεν εντοπίστηκε και χαρακτηρίστηκε ως «τοπικά εξαφανισθέν»

    Το Campanula podocarpa απαντάται μόνο στη Νότια Τουρκία, όπου είναι και εκεί πολύ σπάνιο, και στην Κύπρο και επομένως θεωρείται πολύ σημαντικό είδος.

    Συνολικά καταμετρήθηκαν 200 φυτά, που βρίσκονταν στην αρχή της άνθησης, και το Τμήμα Δασών θα παρακολουθεί τον πληθυσμό και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η διαιώνισή του, καταλήγει η ανακοίνωση.