ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνεργασία ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων για την διάσωση της μεσογειακής φώκιας

Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2011, 12:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεργασία ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων για την διάσωση της μεσογειακής φώκιας
Facebook Twitter Whatsapp
Η συνεργασία ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων για την διάσωση της μεσογειακής φώκιας, αλλά και του αντίστοιχου θηλαστικού που συναντάται στη Χαβάη, τέθηκε στο επίκεντρο διάλεξης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Η συνεργασία ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων για την διάσωση της μεσογειακής φώκιας, αλλά και του αντίστοιχου θηλαστικού που συναντάται στη Χαβάη, τέθηκε στο επίκεντρο διάλεξης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της αμερικανικής πρωτεύουσας. Όπως δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» ο ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής Αλέξανδρος Καραμανλίδης, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας για την μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας «Mom», η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα πιο απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά του πλανήτη. O πληθυσμός της, παγκοσμίως, αριθμεί περίπου 600 άτομα από τα οποία τα 350 ζουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.

 Το πρόγραμμα συνεργασίας με τους αμερικανούς επιστήμονες, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει σκοπό να συμβάλλει στην διάσωση του είδους παγκοσμίως, επισημαίνει ο καθηγητής Αλέξανδρος Καραμαλίδης.

 «Έχουμε οργανώσει μια συνεργασία μεταξύ της εταιρείας για την προστασία και την μελέτη της μεσογειακής φώκιας και του προγράμματος του αντίστοιχου για την προστασία της φώκιας της Χαβάης του εκεί πανεπιστημίου, ώστε να μελετήσουμε, βασιζόμενοι στην εμπειρία που έχουν οι αμερικανοί ερευνητές, την γενετική κατάσταση του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, κάποιες επιτυχίες που έχουμε εμείς στην προστασία του είδους στη χώρα μας, αλλά και τη δική μας τεχνογνωσία, που έχουμε αποκτήσει στην προβολή και ενημέρωση να μπορέσουμε να τις μεταφέρουμε, σε ένα δεύτερο στάδιο συνεργασίας, στο αντίστοιχο πρόγραμμα της φώκιας στη Χαβάη. Είναι μια αλληλοεπίδραση, είναι μια συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων στην Ελλάδα και των επιστημόνων στη Χαβάη, ώστε να μπορέσουμε τελικά να προωθήσουμε ευρύτερα την προστασία του είδους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από την Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά των ΗΠΑ».

 Η οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και πρωτοβουλίες όπως αυτή που προβάλλει και προωθεί η Μom, τονίζει ο έλληνας καθηγητής. Ωστόσο, πάντα υπάρχει τρόπος για όσους έχουν διάθεση να βοηθήσουν, είτε ως οικονομική ενίσχυση είτε ως εθελοντική δράση στα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

 Η Mom, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, ιδρύθηκε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες και έχει ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, στο σύνολο του, με επίκεντρο και σημείο αναφοράς την διάσωση του αξιαγάπητου θηλαστικού.

Βασικές αιτίες μείωσης του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας

Ως βασικές αιτίες μείωσης του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας ο έλληνας καθηγητής, ανέφερε τις εξής:

 «Στην Ελλάδα οι απειλές είναι, δυστυχώς ακόμα, η ηθελημένη θανάτωση. Υπάρχει και η τυχαία θανάτωση, το μπλέξιμο δηλαδή στα δίκτυα, και ο πνιγμός του θηλαστικού. Ένας άλλος βασικός παράγοντας που απειλεί την μεσογειακή φώκια είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να πηγαίνει στις όμορφες παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρχει όλο και λιγότερος βιότοπος διαθέσιμος για το είδος».

 Η Μom, εκτός από την επιστημονική έρευνα, έχει αναλάβει και προωθεί την ενημέρωση για τη μεσογειακή φώκια στις τοπικές κοινωνίας, αλλά και τους επαγγελματίες αλιείς, επισημαίνει ο κ. Καραμανλίδης. Η «Mom» απαρτίζεται από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ τεράστιας σημασίας είναι και η συμμετοχή εθελοντών, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Καραμανλίδης.