ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπέρ της εξαγωγής πράσινης ενέργειας ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2011, 13:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπέρ της εξαγωγής πράσινης ενέργειας ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών
Facebook Twitter Whatsapp

Επικροτεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, να εξάγει η χώρα μας ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά.

Επικροτεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, να εξάγει η χώρα μας ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά. "Αυτό που ορθά είπε ο κ. Σόιμπλε είναι πως το εθνικό "καύσιμο" της Ελλάδας δεν είναι ο ρυπογόνος λιγνίτης, όπως συχνά λέγεται, αλλά ο ήλιος που τη λούζει απ' άκρη σ' άκρη. Η Ελλάδα δεν είναι μια απομονωμένη ενεργειακή νησίδα στην άκρη της Ευρώπης. Είναι κομμάτι ενός εκτενούς ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου, μέσω του οποίου θα μπορούσε να εξάγει καθαρή ενέργεια στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της Β. Ευρώπης", αναφέρει ο Σύνδεσμος.

"Δεν είναι η πρώτη φορά, προσθέτει ο ΣΕΦ, που η Γερμανία ρίχνει αυτή την ιδέα. Λίγα χρόνια πριν, προώθησε το πρόγραμμα Desertec για τη μεταφορά ηλιακού ηλεκτρισμού από τη βόρεια Αφρική στη βόρεια Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Σήμερα η ιδέα ξαναπέφτει στο τραπέζι με προεξάρχοντα το ρόλο της Ελλάδας ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας".

Υποστηρίζει, τέλος, ότι είναι τεχνικά εφικτό η Ελλάδα να παράγει σημαντικές ποσότητες ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ώστε, όχι μόνο να καλύπτει σημαντικό μέρος των δικών της αναγκών, αλλά και να εξάγει μεγάλες ποσότητες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.