ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στις πλημμύρες ίσως οφείλεται η ασθένεια των αλόγων

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2011, 10:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στις πλημμύρες ίσως οφείλεται η ασθένεια των αλόγων
Facebook Twitter Whatsapp
Στις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Αυστραλία στις αρχές του χρόνου, οφείλεται ενδεχομένως ο θανατηφόρος ιός hendra που πλήττει τα άλογα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των κτηνιάτρων του Κουίνσλαντ Ρικ Σίμονς.
Στις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Αυστραλία στις αρχές του χρόνου, οφείλεται ενδεχομένως ο θανατηφόρος ιός hendra που πλήττει τα άλογα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των κτηνιάτρων του Κουίνσλαντ Ρικ Σίμονς. Ένα ακόμα άλογο, το έκτο κατά σειρά το τελευταίο δεκαήμερο, που προσβλήθηκε από τον ιό στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, θανατώθηκε.

Μέχρι στιγμής, τέσσερα κτήματα της περιοχής έχουν τεθεί από τις αρχές σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να απομονωθεί ο ιός και να μη μεταδοθεί σε άλλες αγροτικές περιοχές με πολλά άλογα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο δρ. Σίμονς, είπε ότι οι ειδικοί σε θέματα επιδημιών ερευνούν κατά πόσο οι πλημμύρες του περασμένου Ιανουαρίου παρέσυραν τεράστιους όγκους χωμάτων όπου βοσκούσαν τα άλογα στα τέσσερα κτήματα που εντοπίστηκε ο ιός, με αποτέλεσμα να μολυνθεί το έδαφος.

Ο ιός hendra μεταδίδεται από τις νυχτερίδες στα άλογα και από εκεί στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Μέχρι σήμερα 27 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ελέγχονται 30 άλογα, ενώ το 30% των νυχτερίδων της περιοχής έχουν προσβληθεί από τον ιό hendra.