ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρόγραμμα ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2011, 14:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πρόγραμμα ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας
Facebook Twitter Whatsapp
«Μέσα στο καλοκαίρι θα εξαγγελθούν τα μεγάλα προγράμματα για τη γεωργία, με μεγαλύτερο το πρόγραμμα για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας», τόνισε η Ιουλία Δροσινού, από τη διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας σε διημερίδα με θέμα: «Βιοποικιλότητα και Ανάπτυξη».
«Μέσα στο καλοκαίρι θα εξαγγελθούν τα μεγάλα προγράμματα για τη γεωργία, με μεγαλύτερο το πρόγραμμα για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας», τόνισε η Ιουλία Δροσινού, από τη διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας σε διημερίδα με θέμα: «Βιοποικιλότητα και Ανάπτυξη». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και η κ. Δροσινού στην ομιλία της επισήμανε τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας και της πιστοποίησης των προϊόντων.

Παράλληλα, είπε ότι ακόμα δεν έχουμε επαρκή εικόνα του μεγέθους των επιπτώσεων της συμβατικής γεωργίας στη βιοποικιλότητα της Ελλάδας.

Ο κ. Γιώργος Καρέτσος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, επισήμανε τα πλεονεκτήματα της χρήσης ιθαγενούς χλωρίδας και τον κίνδυνο διάβρωσης της εγχώριας βιοποικιλότητας από την ευρεία χρήση εισαγόμενων φυτών και συχνά παθογόνων οργανισμών με άγνωστες συνέπειες τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε στην εθνοβοτανική που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και τα οφέλη από την φαρμακευτική και την αρωματική χλωρίδα.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της ΓΕΣΑΣΕ, Νικόλαος Λάππας, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων.

«Το υπουργείο ζητάει γεωλογική μελέτη, αλλά αντί να κάνει το ίδιο τις μελέτες, έχει δημιουργηθεί μια «φάμπρικα» που επιβαρύνει με τουλάχιστον 500 ευρώ τον κάθε επαγγελματία», είπε και πρόσθεσε ότι «όσο για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τη βιοποικιλότητα που αφορούν τη δάσωση, συχνό είναι το φαινόμενο πολλοί να παίρνουν τα χρήματα και να εκτελούν άλλες δραστηριότητες στα κτήματά τους».

Στην ενότητα «Διαχείριση των Δασών», ο γενικός Διευθυντής της ειδικής γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ανέλυσε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του δάσους, τη διαχείριση του ξυλώδους κεφαλαίου, των βοσκοτόπων, των θηραμάτων και της ρυτινοσυλλογής. Αναφέρθηκε στη χαμηλή παραγωγικότητα, όταν τα δασοκομικά προϊόντα συμβάλουν μόνο στο 1,32 του ΑΕΠ.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της WWF Ελλάς, Νίκος Γεωργιάδης, τόνισε πως η προστασία της βιοποικιλότητας συμβαδίζει με την ανάπτυξη και την κοινωνική ευμάρεια. «Το κεφάλαιο της δασοπονίας έχει μείνει αναξιοποίητο στην Ελλάδα, τη στιγμή που το δάσος μπορεί να παράγει υλικά και άυλα αγαθά με αγοραία αξία», τόνισε.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «η ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και η αποδυνάμωση του εργατικού δυναμικού, λόγω περικοπών αποτελούν τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες προς την διατήρηση και την αξιοποίηση των δασών».
Πηγή: econews.gr