ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εγκρίθηκαν οι πρώτες 2.215 αιτήσεις το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2011, 17:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εγκρίθηκαν  οι πρώτες 2.215 αιτήσεις το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»
Facebook Twitter Whatsapp
Εγκρίθηκαν σήμερα οι πρώτες 2.215 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον", που παρέχει επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
Εγκρίθηκαν σήμερα οι πρώτες 2.215 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον", που παρέχει επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα ειδοποιήσουν τους πολίτες για υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και την εκταμίευση των προκαταβολών ενώ η λίστα με τα ονόματα των ωφελουμένων θα αναρτηθεί αύριο στο δικτυακό τόπο της ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) www.tempme.gr.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί πάνω από 38.000 αιτήσεις στις τράπεζες, από τις οποίες οι 18.600 έχουν λάβει προέγκριση δανείου και 8.000 από αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έγκρισης.

Η υποβολή αιτήσεων συνεχίζεται, καθώς το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει παράταση έως ότου εξαντληθούν οι πόροι ανά Περιφέρεια. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες με άδεια οικοδομής ως τις 31 Δεκεμβρίου 1989, που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2100 ευρώ/τ.μ. Υπάρχει δυνατότητα ένταξης και μεμονωμένων διαμερισμάτων πολυκατοικίας ενώ οι παρεμβάσεις πρέπει να οδηγούν σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου κατά μία κατηγορία ή εναλλακτικά 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για συμμετοχή στο πρόγραμμα και οι αντίστοιχες ενισχύσεις ανά κατηγορία είναι:

- Κατηγορία Α: Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 € ή 60.000 € αντίστοιχα. Δικαιούνται άτοκο δάνειο και επιχορήγηση ύψους 35%.

- Κατηγορία Β: Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 € ή 80.000 € αντίστοιχα. Άτοκο δάνειο και επιχορήγηση ύψους 15%.

Ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων είναι 4 μήνες. Με την ολοκλήρωση των έργων γίνεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι και να εκταμιευτεί το σύνολο του προϋπολογισμού.