ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μέλισσες και τα μεταλλαγμένα στο «τραπέζι» του Ευρωκοινοβουλίου

Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2011, 19:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι μέλισσες και τα μεταλλαγμένα στο «τραπέζι» του Ευρωκοινοβουλίου
Facebook Twitter Whatsapp
Διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν στις μέλισσες οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου λόγω του συνδρόμου κατάρρευσης των μελισσών.
Διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν στις μέλισσες οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου λόγω του συνδρόμου κατάρρευσης των μελισσών. Με τις τροπολογίες ζητείται από την Επιτροπή να εφαρμόσει την «αρχή της προφύλαξης» και να επιβάλει πανευρωπαϊκή απαγόρευση χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων έως ότου αποδειχτεί από ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες ότι η χρήση τους δεν προκαλεί τοξικότητα στις μέλισσες, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία λόγω χρόνιας έκθεσης.

Τις τροπολογίες έφερε ο Κρίτων Αρσένης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή υπερψηφίζει τροπολογία και για την επιβολή μορατόριουμ στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην περίπτωση που αποδειχτεί πως είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

«Ο αγώνας κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών», πρόσθεσε, «κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ε.Ε. όπως δείχνει και πρόσφατη ανακοίνωση του γερμανικού κολοσσού της BASF, που παρασκεύασε την γενετικά τροποποιημένη πατάτα Amiflora. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε νέα σχέδια παραγωγής γενετικά τροποποιημένων τροφών στην Ε.Ε. λόγω της αρνητικής αντιμετώπισής τους σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

**Τον προσεχή Οκτώβριο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα ενσωματωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σε ένα τελικό ψήφισμα, το οποίο θα συντάξει η Επιτροπή Γεωργίας.


Πηγή: enet.gr