ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μείωση του Ειδικού Τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2011, 12:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μείωση του Ειδικού Τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Facebook Twitter Whatsapp
Μείωση του Ειδικού Τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού όλοι οι καταναλωτές, ζητά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι χρεώσεις επιβαρύνονται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
Μείωση του Ειδικού Τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού όλοι οι καταναλωτές, ζητά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι χρεώσεις επιβαρύνονται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει αναρτήσει σχετικές μελέτες (μεταξύ άλλων του ΙΟΒΕ και του Πολυτεχνείου) στην ιστοσελίδα της από τις οποίες προκύπτει ότι μόνο το 35 - 50 % του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές αντιστοιχεί στην πραγματική επίδραση της στήριξης των ΑΠΕ.

 Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ειδικό τέλος καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής της ενέργειας (Οριακή Τιμή του Συστήματος) και της εγγυημένης τιμής απορρόφησης της "πράσινης" ενέργειας που εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ. Η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι αν αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και αν αποτιμηθεί ακριβέστερα η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα (αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συγκράτηση της Οριακής Τιμής κ.α.) τότε το ειδικό τέλος μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

"Ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους, που θεσπίσθηκε το 1999, αποτυγχάνει να απεικονίσει με διαφάνεια το πραγματικό κόστος/όφελος των Α.Π.Ε. στα τιμολόγια λιανικής του καταναλωτή. Το αποτέλεσμα είναι η ανάγκη για υπέρμετρη τεχνητή υπερτίμηση του Ειδικού Τέλους. Η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει προτείνει την έστω και μερική αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού ώστε να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η στρέβλωση αυτή", καταλήγει η Ένωση.