ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δύο διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς μελετών κατάρτισης δασικών χαρτών προκήρυξε η Κτηματολόγιο ΑΕ.

Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2011, 19:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δύο διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς μελετών κατάρτισης δασικών χαρτών προκήρυξε η Κτηματολόγιο ΑΕ.
Facebook Twitter Whatsapp
Δύο διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς μελετών κατάρτισης δασικών χαρτών, συνολικού προϋπολογισμού 38,9 εκατ. ευρώ, προκήρυξε η Κτηματολόγιο ΑΕ, στο πλαίσιο επιτάχυνσης της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και ενόψει της επικείμενης προκήρυξης του νέου προγράμματος κτηματογράφησης, που αφορά 268 περιοχές 19 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
Δύο διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς μελετών κατάρτισης δασικών χαρτών, συνολικού προϋπολογισμού 38,9 εκατ. ευρώ, προκήρυξε η Κτηματολόγιο ΑΕ, στο πλαίσιο επιτάχυνσης της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και ενόψει της επικείμενης προκήρυξης του νέου προγράμματος κτηματογράφησης, που αφορά 268 περιοχές 19 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε από την Εταιρεία, πρόκειται για τεράστιο πρόγραμμα κατάρτισης μελετών δασικών χαρτών, που θα καταγράψει περίπου 24,7 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Με την ολοκλήρωση και του νέου προγράμματος κατάρτισης Δασικών Χαρτών θα έχουν καταγραφεί 31,3 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης, που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής εκτιμώμενης δασικής έκτασης της χώρας.

Ειδικότερα:

1. Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός "Μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας" συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" του ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις, που θα ανατεθούν μέσα από τον διαγωνισμό, αφορούν την κατάρτιση δασικών χαρτών για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων: Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής (εκτός Αγίου Όρους), Πιερίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας (εκτός των περιοχών για τις οποίες έχουν ήδη καταρτιστεί δασικοί χάρτες στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμμάτων κτηματογράφησης). Η δασική έκταση των περιοχών αυτών εκτιμάται σε 24 εκατ. στρέμματα.

Οι περιοχές που εντάσσονται στο συγχρηματοδοτούμενο έργο είναι περιοχές που κατά κύριο λόγο είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007 ή περιλαμβάνουν εκτεταμένα τμήματα από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

2. Ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός "Μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη σε 79 περιοχές της χώρας", προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, αφορά την κατάρτιση δασικών χαρτών για όσες περιοχές του νέου προγράμματος κτηματογράφησης των 268 περιοχών δεν συμπεριλαμβάνονται στον προαναφερθέντα διαγωνισμό, που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ. Οι 79 περιοχές ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Κορινθίας, Ξάνθης και Σερρών. Η δασική έκταση των περιοχών αυτών εκτιμάται στα 781.600 στρέμματα.

Με το νέο πρόγραμμα κατάρτισης δασικών χαρτών γίνεται πράξη η επιτάχυνση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη της δημόσιας περιουσίας, καθώς μέσα απ΄αυτό θα καταγραφεί δασική έκταση 3,5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που έχει καταγραφεί συνολικά έως σήμερα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr