ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα στην Ικαρία

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2011, 13:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα στην Ικαρία
Facebook Twitter Whatsapp
«Επίθεση επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό της περιβάλλον», χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας» το σχέδιο εγκατάστασης αιολικού σταθμού ισχύος 330 MW στο νησί, ύστερα από έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
«Επίθεση επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό της περιβάλλον», χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας» το σχέδιο εγκατάστασης αιολικού σταθμού ισχύος 330 MW στο νησί, ύστερα από έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού, για να τοποθετηθούν επίσημα και να «διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση φορέων» για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης. Απαιτεί: «Τη μη εκχώρηση (με οποιονδήποτε τρόπο) δημοτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού 330 MW πάνω από τα κεφάλια μας. Σε καμία περίπτωση δε συναινούμε στην υποθήκευση των ζωών εμάς και των παιδιών μας».

Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών με διάμετρο ρότορα 90 μέτρων και χρονική ισχύ της άδειας για 25 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 25.

Στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζεται ότι: «Ολόκληρη η κορυφογραμμή των βουνών της Ικαρίας θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στη χλωρίδα - πανίδα του νησιού, και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλοιώσεις». Θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των Α/Γ (πάσης φύσεως καρκινικοί νόσοι) καθώς και σημαντική όχληση από τον παραγόμενο θόρυβό τους».

Σημειώνεται ακόμη ότι «επιβεβαιώνεται η θέση μας περί εκχώρησης της ενέργειας και του «αγαθού» του ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιωτικές εταιρείες εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, εις βάρος της δημόσιας περιουσίας».

 

Πηγή: energypress.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr