ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι πέντε «χρυσοί» κανόνες της οικολογικής οδήγησης

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2011, 18:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι πέντε «χρυσοί» κανόνες της οικολογικής οδήγησης
Facebook Twitter Whatsapp
Τους κανόνες της οικολογικής οδήγησης (Eco-driving) υπενθυμίζει η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ), σημειώνοντας ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, η εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών με τις αρχές της οικολογικής οδήγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.
Τους κανόνες της οικολογικής οδήγησης (Eco-driving) υπενθυμίζει η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ), σημειώνοντας ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, η εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών με τις αρχές της οικολογικής οδήγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια οδήγησης. Οι πέντε «χρυσοί κανόνες», που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι:

• Πρόβλεψη της ροής της κυκλοφορίας. Εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας του αυτοκινήτου.

• Διατήρηση σταθερής ταχύτητας με χαμηλές στροφές του κινητήρα.

• Αλλαγή της ταχύτητας στην περιοχή, όπου εμφανίζεται η μέγιστη ροπή του κινητήρα. Πληροφορίες για τα τεχνικά στοιχεία του κινητήρα, υπάρχουν στο βίβλιο τού κατασκευαστή.

• Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών τακτικά. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να γίνεται όταν τα ελαστικά ειναι κρύα. Οι πιέσεις αναγράφονται στο βίβλιο τού κατασκευαστή. Όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις των ελαστικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.

• Μείωση του αριθμού των πηγών, που καταναλώνουν ενέργεια, όπως κλιματισμός και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Η οικολογική οδήγηση είναι στις προτεραιότητες πολλών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι οδηγοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη από τη χρήση της.

Πηγή: energypress.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr