ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρέθυμνο: Πρόγραμμα διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων

Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2011, 12:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρέθυμνο: Πρόγραμμα διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων
Facebook Twitter Whatsapp
Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους στο περιβάλλον και να προστατευθεί η υγεία των κτηνοτρόφων, ο δήμος Ανωγείων, στο Ρέθυμνο, συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 με το έργο: "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (INTEGRATED ENVIRONMENTAL MANAGEMENT OF STOCKBREEDING WASTES)".
Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους στο περιβάλλον και να προστατευθεί η υγεία των κτηνοτρόφων, ο δήμος Ανωγείων, στο Ρέθυμνο, συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 με το έργο: "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (INTEGRATED ENVIRONMENTAL MANAGEMENT OF STOCKBREEDING WASTES)". Ο δήμος Ανωγείων είναι επικεφαλής εταίρος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.095.000,00 ευρώ, στο οποίο συμμετέχει και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, αναλαμβάνοντας την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη σε θέματα ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Από κυπριακής πλευράς συμμετέχει η κοινότητα Άχνας, μία περιοχή με έντονα ανεπτυγμένη την κτηνοτροφία, καθώς και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος Κύπρου.

«Το έργο αυτό αποτελεί μία ακόμα επιμέρους καινοτόμα αναπτυξιακή προσπάθεια του δήμου Ανωγείων, που στόχο έχει την πλήρη αξιοποίηση κάθε παραγωγικού, φυσικού και πολιτιστικού πόρου που διαθέτει η περιοχή, με προμετωπίδα την πλούσια και δυναμική κτηνοτροφία», δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Η υλοποίηση της δράσης αυτής μπορεί να δώσει μια νέα ευκαιρία στο σύστημα προώθησης των επεξεργασμένων αποβλήτων και υπολειμμάτων στη γεωργία, με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων για τους νέους της περιοχής.

«Επόμενος στόχος είναι η αξιοποίηση του μαλλιού και του δέρματος, όπως συνέβαινε 20 χρόνια πριν, και με δεδομένη την ολοκλήρωση των διαδημοτικών σφαγείων της περιοχής Ανωγείων Μυλοποτάμου, θα έχουμε ολοκληρώσει μεγάλο ποσοστό του στόχου αυτού», επεσήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Φιλοδοξία του δήμου Ανωγείων είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις-μέσα από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα-ώστε να προχωρήσει με ασφάλεια στην οργάνωση κτηνοτροφικών πάρκων στην περιοχή, αλλά και να αποτελέσει "οδηγό" και για άλλες κτηνοτροφικές περιοχές, προσβλέποντας σε περιβαλλοντικές και οικονομικές ωφέλειες.

«Το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη όχι μόνο των περιοχών του δήμου Ανωγείων και της κοινότητας Άχνας αλλά για όλη την Κρήτη και Κύπρο, αντίστοιχα, και αποτελεί ένα από τα 31 έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο "Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013», τόνισε ο δήμαρχος Ανωγείων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μεταξύ των στόχων του προγράμματος είναι να επιτευχθεί:

1) Η καταγραφή των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην ασφάλεια και υγιεινή των ανθρώπων (κτηνοτρόφων, κατοίκων της υπαίθρου, καταναλωτών) αλλά και στο επίπεδο ζωής των ζώων (ευζωία) σε σχέση με το υπάρχον σύστημα διάθεσης-διαχείρισης των αποβλήτων.

2) Η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων και των αποβλήτων που παράγουν και ο σχεδιασμός συστημάτων κεντρικής διαχείρισης (συλλογής και επεξεργασίας), αλλά και επί τόπου διαχείρισης για μικρές ή και απομονωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και η προώθηση των επεξεργασμένων αποβλήτων και υπολειμμάτων στη γεωργία.
Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr