ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κρήτη: Κέντρο αποκατάστασης γυπαετών

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2011, 15:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κρήτη: Κέντρο αποκατάστασης γυπαετών
Facebook Twitter Whatsapp
Στην κατασκευή ενός πρότυπου κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών «Γύπας ο πυρόχρους» (Gyps fulvus), στο φυσικό τους περιβάλλον, προχωράει ο Δήμος Γόρτυνας, με την ένταξή του στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα -Κύπρος 2007-2013».
Στην κατασκευή ενός πρότυπου κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών «Γύπας ο πυρόχρους» (Gyps fulvus), στο φυσικό τους περιβάλλον, προχωράει ο Δήμος Γόρτυνας, με την ένταξή του στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα -Κύπρος 2007-2013». Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας neakriti.gr, το πρόγραμμα προβλέπει την πραγματοποίηση μιας σειράς από παρεμβάσεις σε διάφορα φυσικά τοπία του Δήμου, που θα έχουν ως στόχο την προστασία των αρπακτικών αλλά και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή τους καθώς οι συγκεκριμένοι γυπαετοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας που παρατηρείται στους νεοσσούς τους.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο Δήμος Γόρτυνας να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα -Κύπρος 2007-2013», όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης, προκειμένου να διαμορφωθούν στο Δήμο οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την προστασία των γυπαετών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πληθυσμός του «Γύπα ο πυρόχρους» δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο.

Με την παρούσα πρόταση επιδιώκεται η κατασκευή ενός κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη, όπου θα παρέχεται η δυνατότητα σύλληψης ατόμων από τον άγριο πληθυσμό.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η κατασκευή μόνιμης περίφραξης, ταΐστρας και κλωβού Άγριων πουλιών, διαμόρφωση μονοπατιού και παρατηρητήριου Άγριας ζωής στις θέσεις Σέλια, Λέσκα, Αη-Γιάννης εντός των ορίων των δασικών εκτάσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ρούβα. Γενικά πρόκειται για επεμβάσεις ήπιας μορφής που συμβάλλουν στην προστασία της περιοχής.
Το Πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο Δήμος Γόρτυνας έχει συνολικό προϋπολογισμό 157.500 ευρώ.