ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργούν παγκοσμίως οι ΑΠΕ

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2011, 18:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργούν παγκοσμίως οι ΑΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Εργαλείο για τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, την αναπτυξιακή ώθηση στις υπερχρεωμένες χώρες και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον γνωστό συγγραφέα και σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, Τζέρεμι Ρίφκιν.
Εργαλείο για τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, την αναπτυξιακή ώθηση στις υπερχρεωμένες χώρες και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον γνωστό συγγραφέα και σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, Τζέρεμι Ρίφκιν.
Μιλώντας στο Ρόιτερ, ο Τζέρεμι Ρίφκιν επισήμανε ότι «το ερώτημα σήμερα είναι το πώς διασώζεις την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι απλώς λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα, γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πώς μία οικονομία θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια με όλες αυτές τις περικοπές;»

«Ο καθένας συνειδητοποιεί ότι ο μοναδικός τρόπος να αναπτυχθείς είναι να εξισορροπήσεις τη λιτότητα με άλλα μέτρα και αυτό που χρειάζεται είναι ένα οικονομικό σχέδιο που δημιουργεί χιλιάδες επιχειρηματικές ευκαιρίες και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μία στιγμή μεγάλων ευκαιριών», πρόσθεσε.

Είπε ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, παραδείγματος χάρη, θα μπορούσαν σχετικά σύντομα να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες επιχειρήσεις και πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας με τα κατάλληλα κίνητρα για την ανανεώσιμη ενέργεια, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν άνθηση συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. «Θα λειτουργήσει άμεσα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Μόλις αρχίσεις να δημιουργείς την υποδομή, δημιουργείς άμεσα ευκαιρίες απασχόλησης, ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο», υπογράμμισε.

Υποστήριξε ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα που πλήττει μόνον την Ευρώπη. «Η κρίση του ευρώ είναι μέρος ευρύτερης κρίσης. Είμαστε στο τέλος του παιχνιδιού μίας βιομηχανικής εποχής που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Κάθε που αυτή η βασιζόμενη στα ορυκτά καύσιμα παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, οι τιμές αυξάνονται, η αγοραστική δύναμη μειώνεται και η οικονομία θα καταρρεύσει», εκτιμά ο Τζέρεμι Ρίφκιν.

Επισήμανε ότι η Γερμανία, που καλύπτει σήμερα το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι σε τροχιά να επιτύχει κάλυψη σε ποσοστό 35%, το 2020. Αν αυτή η προσπάθεια επίτευξης του στόχου μιας 100% απαλλαγμένης από άνθρακα οικονομίας στα μέσα του 21ου αιώνα μπορεί να αντιγραφεί παντού στον πλανήτη, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν πολλά εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, είπε ο Τζέρεμι Ρίφκιν.

Το καινούργιο του βιβλίο, που θα εμφανιστεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων αργότερα μέσα στο μήνα, έχει τον τίτλο «Η Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση». Είναι ένας οδικός χάρτης για εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπους να παράγουν τη δική τους «πράσινη» ενέργεια στο σπίτι, στο γραφείο, στο εργοστάσιο και να ανταλλάξουν σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά δεν είμαι αφελής όσον αφορά τις δυσκολίες», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν 191 εκατομμύρια κτίρια στις χώρες της Ευρώπης, καθώς και η δυνατότητα να τα μετατρέψεις σε μικροηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια. «Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να μπούμε στις ανανεώσιμες. Είναι η λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη».