ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

To Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο»

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 12:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
To Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο»
Facebook Twitter Whatsapp
Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ανακηρύχθηκε κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011-2014, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ανακηρύχθηκε κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011-2014, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Η απόφαση επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO, στα πλαίσια του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Langesund της Νορβηγίας, από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2011.

Το Γραφείο Γεωπάρκων της UNESCO επικύρωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, σύμφωνα με τα οποία, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία και χαρακτηρίζεται πρότυπο για όλα τα μέλη του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων που αξιολογήθηκαν κατά την διάρκεια του 2011.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του φακέλου προόδου που υποβλήθηκε και της επιτόπιας επίσκεψης στη Λέσβο των εμπειρογνωμόνων της UNESCO Δρ. A. Shueller, Διευθυντή Γεωπάρκου Vulkaneifel Γερμανίας και Καθηγητή C.Long από την Κινεζική Ακαδημία Γεωεπιστημών, ήταν ιδιαίτερα θετικά. Από την εξέταση διαπιστώθηκε η ποιότητα των υποδομών και το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών στον επισκέπτη του Απολιθωμένου Δάσους.

Παρουσιάζει υψηλού επιπέδου λειτουργία σε όλους τους τομείς και τα αποτελέσματα της εκτιμώνται ιδιαίτερα τόσο από τους επισκέπτες της περιοχής όσο και από τις τοπικές αρχές. "Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου", αναφέρεται στην απόφαση. Οι αξιολογητές προτείνουν ακόμη την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Γεωπάρκου, με σκοπό την ανάδειξη των γεω-μνημείων και της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια του Συνεδρίου, έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 10χρονης δράσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και την προβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο συνέδριο συμμετείχαν 280 επιστήμονες και εκπρόσωποι γεωπάρκων από περισσότερες από 30 χώρες από όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου, παρουσίασε τα θετικά αποτέλεσμα της διαχείρισης του Απολιθωμένου Δάσους, και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δράσης του Μουσείου στους τομείς της ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς αλλά και την ανάπτυξη του γεωτουρισμού. Πολλοί εκπρόσωποι Γεωπάρκων ζήτησαν πληροφορίες και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στη Λέσβο σε θέματα επιτυχημένης λειτουργίας γεωπάρκων. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Μουσείου και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε θέματα ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, καθώς και τα νέα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, μετά από την απόφαση του 11μελούς Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, μετά και την ένταξη των νέων μελών αριθμεί πλέον 87 Γεωπάρκα από 27 χώρες από όλο τον κόσμο ενώ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχουν 49 Γεωπάρκα από 16 Ευρωπαϊκές χώρες.


Πηγή: real.gr