ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΥΠΕΚΑ: Σε διαβούλευση σχέδιο για τις κεντρικές θερμάνσεις

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 13:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΥΠΕΚΑ: Σε διαβούλευση σχέδιο για τις κεντρικές θερμάνσεις
Facebook Twitter Whatsapp
Καταργείται σε ένα χρόνο η χρήση μαζούτ στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και απελευθερώνεται ταυτόχρονα η χρήση βιομάζας (pellets) στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου ίσχυε ως τώρα απαγόρευση, σύμφωνα με σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Καταργείται σε ένα χρόνο η χρήση μαζούτ στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και απελευθερώνεται ταυτόχρονα η χρήση βιομάζας (pellets) στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου ίσχυε ως τώρα απαγόρευση, σύμφωνα με σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά όλης της χώρας να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της βιομάζας. Παράλληλα, η διείσδυση της βιομάζας στη θέρμανση θα συνεισφέρει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για:

    -Συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και

    -Κάλυψη του συνόλου της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής των κτιρίων είτε με ΑΠΕ είτε με συστήματα συμπαραγωγής ή/και τηλεθέρμανσης, το αργότερο έως τις 31.12.2019.

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει επίσης ότι:

    -Σε τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης απαγορεύεται η χρήση ως καυσίμων πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων.

    -Σε νέες και υφιστάμενες εγκαταστάσεις θέρμανσης (εκτός από εκείνες που χρησιμοποιούν στερεά βιοκαύσιμα) που είναι αναγκαία η αντικατάσταση του καυστήρα ή του λέβητα, η νέα συσκευή πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τη σήμανση CE.

    -Στις νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης με στερεά βιοκαύσιμα ο εγκαταστάτης υποχρεούται να δίνει στο χρήστη οδηγίες χρήσης και συντήρησης, να ενημερώνει για τα ενδεδειγμένα καύσιμα, τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία πρέπει να καθαρίζεται η καμινάδα, κ.α.

    Η απόφαση ρυθμίζει τέλος θέματα σχετικά με τις λειτουργικές απαιτήσεις καθώς και τη συντήρηση - ρύθμιση των εγκαταστάσεων θέρμανσης κτιρίων και νερού.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ