ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Eπενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ενέργειας

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2011, 13:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eπενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ενέργειας
Facebook Twitter Whatsapp
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάπτυξη νέων δικτύων και εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι τομείς στους οποίους εντοπίζονται οι επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης σε συνέδριο της Capital Vision για τις επενδύσεις.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάπτυξη νέων δικτύων και εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι τομείς στους οποίους εντοπίζονται οι επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης σε συνέδριο της Capital Vision για τις επενδύσεις. Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της εταιρίας Invest in Greece κ. Άρης Συγγρός τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά οι αγκυλώσεις στις αδειοδοτήσεις ενώ ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι χρειάζονται επειγόντως δράσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για τη χώρα διεθνώς.

Ο κ. Μαθιουδάκης τόνισε ειδικότερα για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ότι η εμπειρία από την εφαρμογή του τελευταίου νόμου με τον οποίο απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι θετική αλλά το πρόβλημα που υπάρχει με την υλοποίηση των επενδύσεων σχετίζεται με το γενικό ζήτημα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία. Στον τομέα των δικτύων οι επενδυτικές ευκαιρίες σχετίζονται με τις διασυνδέσεις των νησιών, την ανάπτυξη νέων, εγχώριων και διεθνών δικτύων φυσικού αερίου καθώς και τα έργα μικρότερης κλίμακας για τη διασύνδεση ΑΠΕ. Τέλος, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η προστιθέμενη αξία συνδέεται κυρίως με την οικοδομή.

Ο κ. Συγγρός σημείωσε ότι οι αγκυλώσεις στις αδειοδοτήσεις και οι συχνές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, ιδίως του φορολογικού, είναι παράγοντες που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Αναφερόμενος στο "φάστ τρακ" τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των επενδύσεων και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι από τα πέντε επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις ένταξης στο φαστ τρακ τα τρία (τα οποία έχουν εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή) είναι από τον χώρο της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας κ. Ι. Παραδεισιάδης σημείωσε ότι η μισή παραγωγή των ελληνικών εταιριών παραγωγής ηλιακών θερμοσιφωνων εξάγεται ενώ, ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε εγκατεστημένους συλλέκτες (μετά την Κύπρο και την Αυστρία) με 1,3 εκατ. θερμοσίφωνες επιφάνειας 4.200 στρεμμάτων.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης τόνισε τέλος ότι η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ χρειάζεται να εκπλήξουν θετικά τις αγορές καθώς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, "έχει σκοτωθεί η εμπιστοσύνη". Ο ίδιος σημείωσε ότι τα όποια θετικά μέτρα πήρε η κυβέρνηση, τα οποία ψήφισε και η ΝΔ, όπως το "φαστ τρακ", ο αναπτυξιακός νόμος, η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης δεν επαρκούν και χρειάζεται διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ενίσχυση της διαφάνειας και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.