ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι υδάτινοι πόροι «αντίδοτο» στην πείνα

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2011, 18:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι υδάτινοι πόροι «αντίδοτο» στην πείνα
Facebook Twitter Whatsapp
Τα μεγάλα ποτάμια συστήματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν αρκετό νερό για να καλύψουν ως πηγές άρδευσης τις ανάγκες παραγωγής τροφίμων μες τον αιώνα που διανύουμε, σύμφωνα με μελέτη που υπογράφουν ερευνητές από 30 χώρες και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Water International.
Τα μεγάλα ποτάμια συστήματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν αρκετό νερό για να καλύψουν ως πηγές άρδευσης τις ανάγκες παραγωγής τροφίμων μες τον αιώνα που διανύουμε, σύμφωνα με μελέτη που υπογράφουν ερευνητές από 30 χώρες και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Water International. Η μελέτη 10 ποτάμιων λεκανών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής που δημοσιεύτηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Νερό που διεξάγεται στο Ρεσίφε της Βραζιλίας έδειξε πως παρότι νερό υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες, η μη αποδοτική χρήση σε συνδυασμό με την άνιση κατανομή των υδατικών πόρων δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ενάμιση δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 70% ως το 2050 για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού 9,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έναντι 6,9 δισ. σήμερα, υποστηρίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Τη μελέτη υπογράφει ο οργανισμός Challenge Program on Water and Food  (CPWF) που εδρεύει στην Μπατταραμούλλα της Σρι Λάνκα και συστάθηκε για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Διεθνή Γεωργική Έρευνα σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες  το πρόβλημα διαχείρισης των υδατικών πόρων και της καλλιέργειας τροφίμων παγκοσμίως δεν είναι ζήτημα ποσότητας,αλλά αποτελεί πολιτικό πρόβλημα.

Πηγή: econews.gr