ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διατηρητέο το δάσος της μαύρης Πεύκης στο Πέραμα Έβρου

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2012, 18:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διατηρητέο το δάσος της μαύρης Πεύκης στο Πέραμα Έβρου
Facebook Twitter Whatsapp
Την κήρυξη του δάσους μαύρης πεύκης στο Πέραμα Έβρου, ως διατηρητέου μνημείου της φύσης, ζήτησε με ομόφωνη απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης. Η απόφαση, εφόσον υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει προσκόμματα στην ανάπτυξη στην περιοχή δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού.  
Την κήρυξη του δάσους μαύρης πεύκης στο Πέραμα Έβρου, ως διατηρητέου μνημείου της φύσης, ζήτησε με ομόφωνη απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης. Η απόφαση, εφόσον υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει προσκόμματα στην ανάπτυξη στην περιοχή δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού.   Το μέλος της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου, Γιώργος Δεμερίδης, ο οποίος και εισηγήθηκε στο θέμα, δήλωσε ότι η κήρυξη του δάσους μαύρης πεύκης ως διατηρητέου μνημείου της φύσης είναι σύμφωνη με τη δασική νομοθεσία, αλλά και τη δασολογική επιστήμη.  

Όπως εξήγησε, το δάσος αυτό συνιστά σπάνιο φυτογεωγραφικό παράδοξο γιατί βρίσκεται σε υψόμετρο 100 με 200 μέτρα και σε απόσταση 2 με 3 χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Η μαύρη πεύκη θεωρείται ψυχρόβιο κωνοφόρο και απαντάται σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων, για παράδειγμα, στο Καρά Ντερέ, στη Δράμα, στη Βάλια Κάλντα, στα Γρεβενά και στον Όλυμπο.  

Το δάσος μαύρης Πεύκης στο Πέραμα είναι αυτοφυές και επιβιώνει για πάνω από 100 χρόνια. Τα δέντρα έχουν ύψος, μόλις, 2-3 μέτρα, ενώ κανονικά η μαύρη πεύκη φτάνει και τα 50 μέτρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr