ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί οι μύγες πετάνε γύρω από τις λάμπες;

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2012, 12:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γιατί οι μύγες πετάνε γύρω από τις λάμπες;
Facebook Twitter Whatsapp
Πρόκειται για τη μικρή οικιακή μύγα, που βλέπουμε συχνά να πετά σε ακανόνιστες τροχιές στα σπίτια μας. Πολλά έντομα έλκονται από το φως, αλλά δεν είναι αυτή η εξήγηση της ιδιαίτερης πτητικής συμπεριφοράς της μύγας, αφού αυτή πετάει ακόμη και γύρω από σβηστές λάμπες. Γεγονός είναι ότι μόνο οι αρσενικές μύγες πετούν γύρω από κρεμαστές λάμπες.
Πρόκειται για τη μικρή οικιακή μύγα, που βλέπουμε συχνά να πετά σε ακανόνιστες τροχιές στα σπίτια μας. Πολλά έντομα έλκονται από το φως, αλλά δεν είναι αυτή η εξήγηση της ιδιαίτερης πτητικής συμπεριφοράς της μύγας, αφού αυτή πετάει ακόμη και γύρω από σβηστές λάμπες. Γεγονός είναι ότι μόνο οι αρσενικές μύγες πετούν γύρω από κρεμαστές λάμπες. Η ερμηνεία θα πρέπει να αναζητηθεί πιθανότατα στο φυσικό περιβάλλον της μύγας, που είναι το δάσος.   
Στο δάσος, οι αρσενικές μύγες σχηματίζουν συχνά μικρά σμήνη κάτω από δέντρα, γύρω από ένα σημείο σμήνους, όπως αποκαλείται, που μπορεί να είναι, για παράδειγμα, το κλαδί ενός μεγάλου δέντρου.

Οι πτήσεις κατά σμήνη είναι ένα μέρος του παιχνιδιού του ζευγαρώματος, κατά το οποίο οι θηλυκές πετούν μέσα στο σμήνος των αρσενικών για να βρουν ταίρι. 
 

ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr