ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ιπτάμενο ζωοπλαγκτόν» ξεγελά τους θηρευτές

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2012, 15:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Ιπτάμενο ζωοπλαγκτόν» ξεγελά τους θηρευτές
Facebook Twitter Whatsapp
Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας πετούν τα κωπήποδα, για να γλιτώσουν από τους θηρευτές.
Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας πετούν τα κωπήποδα, για να γλιτώσουν από τους θηρευτές.
Αυτό προέκυψε από έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Τέξας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην ουσία τα κωπήποδα, μια ομάδα μικροσκοπικών καρκινοειδών που απαντώνται στη θάλασσα και σχεδόν σε όλα τα γλυκά νερά, ταξιδεύουν περισσότερο στον αέρα παρά στο νερό.

Πηδώντας πάνω από την επιφάνεια του νερού, τα κωπήποδα ξεφεύγουν από τους θηρευτές, προκαλώντας τους παράλληλα σύγχυση για το που θα «προσγειωθούν».

Σχεδόν όλα τα ψάρια που συναντάμε στο εμπόριο τρέφονται με κωπήποδα.

Σε δηλώσεις του ο Δρ. Brad Gemmell, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι είναι ελάχιστες οι έρευνες που μελετούν τη σχέση θηρευτών και θηραμάτων λίγα μόλις χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μάλιστα χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι ειδικά τα κωπήποδα του είδους «Pontellid» είναι τόσο άφθονα παρότι κινούνται σε περιοχές που τα καθιστούν «εύκολο στόχο».

Σε αντίθεση με άλλα είδη κωπηπόδων, τα συγκεκριμένα δεν μεταναστεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγαλύτερα βάθη όπου το νερό είναι πιο σκοτεινό, αλλά παραμένουν στην επιφάνεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, κάτι που διαψεύστηκε από την έρευνα.Πηγή: econews.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr