ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πλοίο σκότωσε φάλαινα που κοιμόταν!

Δημοσίευση 11 Μαΐου 2012, 20:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
 Πλοίο σκότωσε φάλαινα που κοιμόταν!
Facebook Twitter Whatsapp
Θανάσιμος ήταν ο τραυματισμός μιας μεγάλης μπλε φάλαινας από διερχόμενο φορτηγό πλοίο ενώ κοιμόταν σε σημείο- συχνό πέρασμα για τα πλοία. Το νεκρό κήτος εντοπίστηκε να επιπλέει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της νότιας άκρης της Σρι Λάνκα.
Θανάσιμος ήταν ο τραυματισμός μιας μεγάλης μπλε φάλαινας από διερχόμενο φορτηγό πλοίο ενώ κοιμόταν σε σημείο- συχνό πέρασμα για τα πλοία. Το νεκρό κήτος εντοπίστηκε να επιπλέει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της νότιας άκρης της Σρι Λάνκα. Η μπλε φάλαινα αποτελεί απειλούμενο είδος και μόλις 5.000 έχουν παραμείνει σε όλο τον κόσμο.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο δύτης Tony Wu που θέλησε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε να περιοριστούν τα χτυπήματα φαλαινών από πλοία.

«Η φάλαινα φαινόταν να έχει χτυπηθεί ενώ κοιμόταν στην επιφάνεια του ωκεανού. Για μας οι φάλαινες είναι τεράστιες αλλά αν τις συγκρίνουμε με ένα φορτωμένο φορτηγό πλοίο, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης από το χτύπημα. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά όταν πλήττονται απειλούμενα είδη και σκοτώνονται».

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, χιλιάδες φάλαινες- εκ των οποίων πολλές ανήκουν σε απειλούμενα είδη- έχουν σκοτωθεί από πλοία που μεταφέρουν κοντέινερ. Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται καν καθώς τα πληρώματα των πλοίων δεν αντιλαμβάνονται καν πως το σκάφος έχει κάτι χτυπήσει. «Είναι σαν μία νταλίκα να χτυπά μια πεταλούδα- δεν το καταλαβαίνεις καν», λέει ο Wu.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις