ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2012, 12:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας
Facebook Twitter Whatsapp
Το πολεμικό ναυτικό της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε μια πετρελαιοκηλίδα στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου, στο νότιο Ατλαντικό.
Το πολεμικό ναυτικό της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε μια πετρελαιοκηλίδα στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου, στο νότιο Ατλαντικό. Η ανακάλυψη προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων συμβάντων που έχουν εγείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια του ενεργειακού τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε μια διαδικασία μαζικής επέκτασης της δραστηριότητάς του.  

Μια ομάδα του πολεμικού ναυτικού έχει σταλεί για να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα, πάντως δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια εκτίμηση για το μέγεθος της διαρροής.  

Σύμφωνα με εργαζόμενους στην πετρελαϊκή βιομηχανία που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά την εργασία τους σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου, υπάρχει μια πετρελαιοκηλίδα μήκους 1 χλμ. στον ωκεανό κοντά στην πλατφόρμα P-57 της κρατικής επιχείρησης Petrobras, όπως ανέφερε η εφημερίδα Folha de S. Paulo.  

Η εξέδρα P-57, ένα παλιό, τροποποιημένο δεξαμενόπλοιο, έχει εγκατασταθεί στο κοίτασμα Ζουμπάρτε, περίπου 95 χλμ. ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας. Από το Ζουμπάρτε αντλούνταν 186.000 βαρέλια αργού την ημέρα το Φεβρουάριο, δηλ. πάνω από το 8% της συνολικής παραγωγής της Βραζιλίας, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο της Βραζιλίας και αν προστεθεί το φυσικό αέριο που αντλείται αυτό, η παραγωγή ανέρχεται σε 198.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Petrobras σχεδιάζει να δαπανήσει 225 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια για να τριπλασιάσει την παραγωγή στα περίπου 6 εκατ. βαρέλια το 2020. Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής θα προέλθει από κοιτάσματα κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σάο Πάολο.  

ΠΗΓΗ: econews.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις