ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχητικές προβλέψεις για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2012, 12:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανησυχητικές προβλέψεις για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης
Facebook Twitter Whatsapp
Aύξηση πάνω από 3,5 βαθμούς Κελσίου της μέσης θερμοκρασίας της Γης σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές του κλίματος, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να υπάρξουν στον πλανήτη μας ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών.
Aύξηση πάνω από 3,5 βαθμούς Κελσίου της μέσης θερμοκρασίας της Γης σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές του κλίματος, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να υπάρξουν στον πλανήτη μας ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε νέα έκθεσή τους, αναθεώρησαν την προ εξαμήνου προηγούμενη εκτίμησή τους, που θεωρούσε ότι η αύξηση δεν θα ξεπερνούσε το όριο των 3,5 βαθμών, το οποίο θεωρείται και «κατώφλι» αυξημένου κινδύνου.

Σημειωτέον ότι ο στόχος του ΟΗΕ προκειμένου η κλιματική αλλαγή να μην έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης.

Η νέα γερμανική έρευνα αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της, με το σκεπτικό ότι οι προηγούμενες μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις βασίζονταν σε μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις, όπως ότι όλες οι χώρες του πλανήτη θα τηρήσουν τις -ούτως ή άλλως ανεπαρκείς- δεσμεύσεις τους για την εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλώνει -αντί να μικραίνει- η απόκλιση ανάμεσα στις υποσχέσεις και δεσμεύσεις των κρατών και στις πραγματικές παρεμβάσεις τους.

Προς το παρόν, πάντως, οι Γερμανοί ερευνητές δεν είναι σε θέση να συγκεκριμενοποιήσουν πόσο ακριβώς πάνω από τους 3,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία. Το πρόγραμμα πρόβλεψης, με την ονομασία CAT (Climate Action Tracker), αποτελεί κοινή δράση της εταιρίας κλιματολογικών ερευνών Climate Analytics, της Ecofys και του Ινστιτούτου Ερευνών για το Κλίμα του Πότσνταμ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις