ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η αιολική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον πλανήτη

Δημοσίευση 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η αιολική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον πλανήτη
Facebook Twitter Whatsapp
Οι άνεμοι που πνέουν στη Γη είναι ανεξάντλητοι και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη, σύμφωνα με δυο ανεξάρτητες μελέτες Αμερικανών επιστημόνων.
Οι άνεμοι που πνέουν στη Γη είναι ανεξάντλητοι και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη, σύμφωνα με δυο ανεξάρτητες μελέτες Αμερικανών επιστημόνων.

Ειδικότερα, οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με την υφιστάμενη αιολική τεχνολογία θα μπορούσαν να παραχθούν εκατοντάδες τρισεκατομμύρια watt ενέργειας, δηλαδή ποσότητα δεκαπλάσια από αυτή που καταναλώνει σήμερα ο πλανήτης.

Ωστόσο, οι μελέτες επικεντρώνονται στη φυσική και δεν εξετάζουν αν αυτό είναι εφικτό από οικονομικής άποψης, κάτι που αμφισβητούν έντονα πολλοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κόστος ανάπτυξης ανεμογεννητριών για τη δημιουργία ενός συστήματος ικανού να μεταφέρει ενέργεια σε όλους τους καταναλωτές είναι τεράστιο.

Η αιολική ενέργεια δεν απελευθερώνει αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο και το λιγνίτη.

Προηγούμενες μελέτες έθεταν ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον κόσμο να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά με αιολική ενέργεια.

Οι δυο νέες μελέτες επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί στην αιολική ενέργεια και υπογραμμίζουν πως ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας είναι το οικονομικό κόστος.

«Το πρόβλημα είναι οικονομικό και δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας φυσικών πόρων», τόνισε σε δηλώσεις του κλιματολόγος, η μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Climate Change».

Βασικό συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι ο άνεμος έχει την ικανότητα να παράγει την εικοσαπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτή που καταναλώνει σήμερα ο πλανήτης.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής ειδικό από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, περιορίζει ελαφρώς τη δυναμική παραγωγής ενέργειας, ωστόσο και πάλι υποστηρίζει ότι οι άνεμοι που πνέουν υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη στο παρόν και το άμεσο μέλλον.

Η μελέτη του κλιματολόγου δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».


Πηγή: econews.gr 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr