ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αύξηση συμμετοχής στην παραγωγή βιοκαυσίμων από τηγανόλαδο

Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2013, 12:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αύξηση συμμετοχής στην παραγωγή βιοκαυσίμων από τηγανόλαδο
Facebook Twitter Whatsapp
Την τρίτη του αποστολή στα ειδικά εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, με μια νέα μεγάλη ποσότητα τηγανόλαδων στις …αποσκευές του, πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.
Την τρίτη του αποστολή στα ειδικά εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, με μια νέα μεγάλη ποσότητα τηγανόλαδων στις …αποσκευές του, πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο μεγάλο παζλ της ανακύκλωσης και της ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, ο Δήμος θα παραδώσει στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του

Τεχνολογικού Ιδρύματος 1.600 λίτρα τηγανόλαδων, που αποτελούν ένα τμήμα από τις νέες ποσότητες που έχουν συλλεχθεί από τα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, η αποστολή του δήμου θα παραλάβει περίπου 350 λίτρα βιοντίζελ από την ενεργειακή αξιοποίηση ποσοτήτων τηγανόλαδων που είχαν παραδοθεί το προηγούμενο διάστημα.

Η νέα ποσότητα του βιοκαυσίμου, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον εξαιτίας των πολύ χαμηλών ρύπων που παράγονται κατά την καύση του σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο, θα παραδοθεί στο 1ο Νηπιαγωγείο Πεύκων για τις ανάγκες θέρμανσης του κτιρίου, στο οποίο φιλοξενούνται 60 παιδιά.

Να σημειωθεί ότι η παραλαβή αυτής της νέας ποσότητας βιοκαυσίμου είναι η τρίτη στη σειρά, με τη συνολική παραγόμενη ποσότητα βιοντίζελ να αγγίζει τα 1.600 λίτρα, από τα οποία τα 750 λ. παραδόθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ.Παύλου και τα 490 λ. στα ειδικά σχολεία των Πεύκων.
Θεαματική άνοδος των δεικτών

Αυτό, όμως, που αποσπά την προσοχή είναι η θεαματική άνοδος των δεικτών συλλογής τηγανόλαδων από τα νοικοκυριά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς καθημερινά εντάσσονται στο κίνημα της ανακύκλωσης όλο και περισσότερα. Από τον Αύγουστο του 2010, που ξεκίνησε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης των τηγανόλαδων στον πρώην δήμο Συκεών, μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2013 έχουν συλλεχθεί 3.460 λίτρα μαγειρικών ελαίων από τα συνολικά 1.343 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, τα οποία από τα 399 που ήταν (τα νέα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα) το 2011, έφτασαν στα 725 το 2012 (326 περισσότερα).

Απρόβλεπτα εντυπωσιακή, όμως, καταγράφεται και η άνοδος της ποσότητας που συλλέχθηκε, σημειώνοντας αύξηση 200,76% (1.985 λίτρα το 2012 έναντι 660 του 2011), επιδόσεις που έχουν καταστήσει το δήμο Νεάπολης-Συκεών σημείο πανελλήνιας αναφοράς.


Πηγή: econews.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr