ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πλωτή πισίνα θα καθαρίζει τα νερά ποταμών

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2013, 15:51 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2013, 15:51
Πλωτή πισίνα θα καθαρίζει τα νερά ποταμών
Facebook Twitter Whatsapp

Φανταστείτε μια πισίνα ακριβώς πάνω σε έναν ποταμό, η οποία θα γεμίζει με το νερό του αφού πρώτα το καθαρίζει με ειδικά φίλτρα στα τοιχώματά της. Φανταστείτε τώρα αυτήν την πισίνα στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Και όμως, οι εμπνευστές της ιδέας εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσα από τοKickstarter και ετοιμάζονται να την κάνουν πραγματικότητ

Φανταστείτε μια πισίνα ακριβώς πάνω σε έναν ποταμό, η οποία θα γεμίζει με το νερό του αφού πρώτα το καθαρίζει με ειδικά φίλτρα στα τοιχώματά της. Φανταστείτε τώρα αυτήν την πισίνα στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Και όμως, οι εμπνευστές της ιδέας εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσα από τοKickstarter και ετοιμάζονται να την κάνουν πραγματικότητα.

Την ιδέα για την +Pool διατύπωσαν πριν από λίγα χρόνια τρεις νεαροί αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την προσθήκη στην ομάδα περισσότερων αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ειδικών σε «πράσινα» έργα, από την εταιρεία Arup και το πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Το έργο θα ξεκινήσει με την κατασκευή ενός πλωτού εργαστηρίου, στο οποίο θα δοκιμαστεί το σύστημα φιλτραρίσματος των υδάτων, προτού αρχίσει να κατασκευάζεται η ίδια η πισίνα, σε σχήμα σταυρού, όπως προδίδει το «+» στο όνομά της. Τα τέσσερα τμήματά της θα εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες: ένα θα απευθύνεται σε παιδιά, στο δεύτερο θα γίνονται καταδύσεις, στο τρίτο θαλάσσια σπορ και στο τέταρτο οι λουόμενοι θα μπορούν... απλώς να κολυμπούν.

Τα νερά του ποταμού δεν φημίζονται για την καθαριότητά τους, καθώς είναι γεμάτα χημικά και συχνά μυρίζουν. «Η +Pool θα φιλτράρει τα βακτήρια και τους ρύπους μέσω ομόκεντρων επιπέδων από υλικά φιλτραρίσματος, από τα οποία θα αποτελούνται τα τοιχώματα της πισίνας, αφήνοντας πίσω καθαρό και ασφαλές για κολύμβηση νερό», εξηγούν οι δημιουργοί στην ιστοσελίδα τους. «Η πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων θα φιλτράρει πάνω από 500.000 γαλόνια (σχεδόν δύο εκατομμύρια λίτρα) νερού την ημέρα, συμβάλλοντας στον καθαρισμό των ποταμών της πόλης.»

Η ομάδα κατόρθωσε να συγκεντρώσει πάνω από 250.000 δολάρια που ζητούσε για να κατασκευάσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο πάνω στον Ανατολικό Ποταμό, στο Πάρκο της Γέφυρας του Μπρούκλιν. Παρότι ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι πολύ μεγαλύτερος, οι νεαροί εμπνευστές της πισίνας προσβλέπουν στη βοήθεια «επιχειρηματικών αγγέλων», ώστε να εγκαινιάσουν την +Pool έως το 2016.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr