ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα φυτευτούν 2.500 χαρουπιές στην Κω

Δημοσίευση 31 Ιουλίου 2013, 23:01 / Ανανεώθηκε 31 Ιουλίου 2013, 14:25
Θα φυτευτούν 2.500 χαρουπιές στην Κω
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα δράσης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου της Κω που έχει πολλαπλό στόχο. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα δράσης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου της Κω που έχει πολλαπλό στόχο. 

Περίπου 2.500 δενδρύλλια χαρουπιάς έχουν αναπτυχθεί στο φυτώριο του Δήμου με την επιμέλεια των υπαλλήλων του ανθοκήπου και του προϊσταμένου Γιάννη Τυρά με στόχο να μεταφυτευτούν σε περιοχές της Κω που ήδη έχουν επιλεγεί από τους επιστήμονες της Διεύθυνσης υπό την ευθύνη του προϊσταμένου του Τμήματος, Γεωπόνου, κ. Σταύρου Φρούτζα. 

Η πρωτοβουλία των στελεχών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου μας σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο, κ. Σταμάτη Πη έχει ως στόχο να δημιουργηθούν τον προσεχή χειμώνα συστάδες χώρων αναψυχής και ξεκούρασης με δένδρα Χαρουπιάς και στους χώρους αυτούς, πέραν των άλλων, να γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα παραγωγικά μεσογειακά δένδρα και φυτά. 

Η χαρουπιά είναι μεσογειακό δένδρο μακρόβιο που φτάνει τα 13 μέτρα. Είναι γνωστό από την Αρχαιότητα όπου οι πρόγονοι μας το καλλιεργούσαν για τους καρπούς του τα χαρούπια ή ξυλοκέρατα. Από την αρχαιοελληνική λέξη κεράτιον προέρχεται και η λέξη καράτι γιατί το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους. 

Ο Πλίνιος περιγράφει τα γλυκά φασόλια της χαρουπιάς σαν τροφή για τα γουρούνια. Από τον Θεόφραστο μαθαίνουμε ότι το δένδρο, οι Ίωνες, το αποκαλούσαν κερωνεία ενώ ο καρπός ονομάζονταν και αιγυπτιακό σύκο. Ο Θεόφραστος περιέγραψε σωστά πως οι καρποί της βγαίνουν από τον κορμό του δένδρου, κι αυτό γιατί τα λουλούδια φυτρώνουν πάντοτε στις μασχάλες των φύλλων ή απευθείας από τα παλιά κλαδιά. Το δένδρο αναφέρεται και στην παραβολή του Ασώτου. 

Στη διάρκεια της κατοχής, καθώς και σε πολλές φτωχές χώρες τα χαρούπια ονομάζονται και σοκολάτα των φτωχών εξ αιτίας του πλούσιου σε σάκχαρο καρπού. Από την επεξεργασία του παράγεται το χαρουπόμελο και το χαρουπάλευρο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών και ως ζωοτροφή. 

Όπως λένε οι εργαζόμενοι του ανθοκήπου, μπορεί να χρειαστούμε τα χαρούπια στις δύσκολες εποχές που ζούμε για πολλές ανάγκες μας και ίσως για την διατροφή μας και γι’ αυτό η επιμέλεια για την ανάπτυξη των δενδρυλλίων είναι ξεχωριστή. 

Η χαρουπιά είναι είδος δασικό, γεωργικό, βιομηχανικό και καλλωπιστικό. Το ξύλο της δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, το καρδιόξυλό της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, την τορνευτική και τη βαρελοποιία ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της στη βυρσοδεψία και τη βαφική. Το ξύλο της χαρουπιάς χρησιμοποιείται, επίσης, σε ξύλινες διακοσμήσεις.

Πηγή: rodiaki.gr

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr