ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι πρέπει να προσέξετε με τα φωτοβολταϊκά

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2014, 15:21 / Ανανεώθηκε 7 Μαρτίου 2014, 15:13
Τι πρέπει να προσέξετε με τα φωτοβολταϊκά
Facebook Twitter Whatsapp

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι μια σημαντική επένδυση και η απόφαση της αγοράς δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο κόστος.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι μια σημαντική επένδυση και η απόφαση της αγοράς δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο κόστος. Σας παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε κατή την επιλογή των ηλιακών πάνελ.

Το Κόστος

Το πραγματικό κόστος καθορίζεται από το μέγεθος (υπολογισμένο σε βατ), τη μάρκα, την ποιότητα υλικών, την αντοχή, την περίοδο εγγύησης και τις πιστοποιήσεις των φωτοβολταϊκών. Συνιστάται να μην επιλέξετε ένα ηλιακό πάνελ μόνο βάσει κόστους, καθώς ενδέχεται να μην έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, να είναι πολύ μεγάλο για να εγκατασταθεί εντός της προκαθορισμένης περιοχής ή να υπολειτουργεί και να μην παρέχει καμία απόδοση της επένδυσης.

Τρεις ποιοτικές κατηγορίες

Εκτός από το κόστος των φωτοβολταϊκών, είναι σημαντικό να προσέξουμε ποια ποιοτικά πρότυπα ακολουθούν οι κατασκευαστές κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.

Υπάρχουν τρία επίπεδα ποιότητας και συνιστάται να αγοράζετε ηλιακά πάνελ που ανήκουν στα πρώτα δύο.
Στην πρώτη ποιοτική κατηγορία ανήκει το καλύτερο 2% των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών. Οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν προηγμένες ρομποτικές μεθόδους και έχουν 5 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή φωτοβολταϊκών. Παράγουν πυρίτιο της υψηλότερης ποιότητας, το οποίο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η δεύτερη κατηγορία βασίζεται σε ρομποτικά και σε χειρωνακτική εργασία για την παραγωγή φωτοβολταϊκών. Αυτοί οι κατασκευαστές έχουν 2 έως 5 χρόνια εμπειρίας στον τομέα και οι τιμές τους είναι καλές και λογικές.
Στο τρίτο ποιοτικό επίπεδο ανήκει το 90% των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών. Ο τρόπος που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους δεν θεωρείται και ο καλύτερος, καθώς συγκεντρώνουν πάνελ και κολλούν πάνω τους τα φυσικά ηλιακά κύτταρα.

Ο βαθμός ανοχής

Ο βαθμός ανοχής σημαίνει ότι το πάνελ θα φτάσει ή θα ξεπεράσει την παραγωγή ενέργειας που αναγράφεται στο φωτοβολταϊκό. Ένα χαμηλής ποιότητας ηλιακό πάνελ θα δείξει στην πραγματικότητα μικρότερο βαθμό ανοχής, από αυτόν που υπόσχεται. Για παράδειγμα, ένα ηλιακό πάνελ μπορεί να γράφει πως έχει 200 βατ ισχύ, αλλά να παράγει μόνο 195 βατ λόγω κακής ποιότητας.

Η αντοχή στη θερμοκρασία

Η αντίσταση της θερμοκρασίας είναι σημαντική για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως η ζέστη, η βροχή ή το κρύο. Είναι προτιμότερο τα ποσοστά ανά βαθμό Κελσίου να είναι χαμηλότερα.

Η μετατροπή ενέργειας

Η απόδοση μετατροπής της ηλιακής ενέργειας στην ηλεκτρική είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Θα καθορίσει τι ισχύ μπορεί να παράγει ένα φωτοβολταϊκό πάνελ.

Ανθεκτικότητα και Εγγύηση

Η ανθεκτικότητα είναι ένας δείκτης της ποιότητας του προϊόντος και της δέσμευσης του κατασκευαστή να παράγει το καλύτερο. Καλές εταιρείες προσφέρουν εγγύηση έως και 25 χρόνια.

Μερικές επιπλέον συμβουλές

1. Κατανοήστε τη διαδικασία παραγωγής και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται.

2. Κάντε έρευνα σχετικά με την απόδοση των φωτοβολταϊκών σε πραγματικές καταστάσεις με βάση την αντίσταση της θερμοκρασίας, την ανοχή, τη μετατροπή και την αντοχή.

3. Μελετήστε λεπτομερώς τις εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πριν προχωρήσετε στην αγορά.

Πηγή: econews.gr