ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΠΕ: Πώς θα κατανέμονται τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2014, 11:37 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2014, 11:37
ΑΠΕ: Πώς θα κατανέμονται τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες
Facebook Twitter Whatsapp

Περίπου 13 ως 14 εκατομμύρια Ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των οικιακών καταναλωτών σε 272 κοινότητες της χώρας.

Περίπου 13 ως 14 εκατομμύρια Ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των οικιακών καταναλωτών σε 272 κοινότητες της χώρας, όπου φιλοξενούνται μονάδες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και ιδίως αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Τα αναδρομικά ποσά αντιστοιχούν στο 1% επί του τζίρου της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και αφορούν στα έτη 2011, 2012 και 2013.

Η πίστωση των ποσών θα λάβει χώρα μεχαρακτηριστική καθυστέρηση τριών ετών και θα ενεργοποιηθεί με υπουργική απόφαση που  θα καταθέσει ο  αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Όπως μεταδίδει το energypress, όλα αυτά τα χρόνια, ο ισχύων νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού αντιμετώπισε σοβαρές τεχνικές δυσκολίες ως προς τον ακριβή υπολογισμό των εν λόγω ποσών. Συγκεκριμένα, υπήρχε δυσκολία ως προς τον αλγόριθο υπολογισμού της απόδοσης του παρακρατούμενου αυτού ποσοστού 1% επί του τζίρου).

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή της, που υπολογίζεται να γίνει μέσα στο Νοέμβριο.

Αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά σηκώνουν το βάρος

Σύμφωνα με κοινή προ ημερών ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΕΣΜΥΕ, που επικαλούνται στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, από το συνολικό ποσό που έχει μέχρι σήμερα παρακρατηθεί :

- Ποσοστό 73,5% προέρχεται από παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος, ίσης με το 38% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ.

- Ποσοστό 13,5% προέρχεται από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών έργων εγκατεστημένης ισχύος, ίσης με το 4,4% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ.

Δηλαδή το 87% του ποσού που πρόκειται να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ που είναι εγκατεστημένα τα έργα, προέρχεται από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά μόνο, τα οποία αντιστοιχούν στο 42,4% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ ανά την επικράτεια.

Βάσει του νόμου, η συνολική παρακράτηση επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ είναι 3% και κατανέμεται ως εξής : Το 1% στους κατοίκους των κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένα, το 1,7% στους ΟΤΑ και το 0,3% καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο.

Πηγή: www.econews.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr